2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Roma holokauszt: a roma vezetők szerint máig kirekesztés sújtja a cigányságot
2005. 08. 01. 00:00

A cigányságot máig sújtó kirekesztésről beszéltek a roma holokauszt hatvanegyedik évfordulója alkalmából megtartott hétfői sajtótájékoztatón a Fővárosi Cigány Önkormányzat vezetői.

Budapest 20 pontján 2005. Augusztus 2-tól egy hónapon keresztül óriásplakátok hirdetik a Roma Holokauszt 61. évfordulóját. A 20 emlékplakátot a Fővárosi Cigány Önkormányzat készíttette, így emlékezve a cigány vészkorszakra.

A plakátokon szereplő több mint 50 mű, válogatás a Fővárosi Önkormányzat - Cigány Ház képzőművészeti közgyűjteményéből.

A Fővárosi Cigány Önkormányzat az óriásplakátokon neves roma alkotók művein keresztül idézi azokat az érzéseket, amelyeket a Holokauszt áldozataként 1944-től kezdődően napjainkig a cigányság átélt és átél. A művészi szintű palátok célja kegyelettel emlékezni és emlékeztetni, ugyanakkor felhívni a figyelmet korunk roma társadalmának elfogadhatatlan helyzetére is. A plakátokon elhelyezett üzenetek a mai kor emberéhez szólnak. A plakátok augusztus 31-ig, Budapest forgalmas közterületein lesznek kiállítva, így naponta több százezren láthatják.

A rendhagyó óriásplakát kiállítással párhuzamosan augusztus 2-án, 18 órakor a Balázs János Galériában, Holokauszt - Cigány Vészkorszak címmel dokumentum- kiállítás nyílik, a kiállítás anyaga az Újpesti Cigány Önkormányzat gyűjteménye.

A dokumentum - kiállítás szintén augusztus végéig tekinthető meg a Roma Parlament épületében.