HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Csendes romák a parlamentben

betűméret csökkentése betűméret növelése
2005 Július 18    Forrás: Czene Gábor-Népszabadság


Ez a cikk archív

Keveset szerepelnek a cigány képviselők az Országgyűlésben. A négy roma politikus közül kettő még egyáltalán nem szólalt fel.

Hirdetmény

Megoszlanak a vélemények arról, hogy néhány cigány parlamenti képviselő mennyiben képes hozzájárulni a romák felemelkedéséhez. Vannak, akik úgy gondolják, hogy ez még mindig jobb annál, mint ha egyetlen cigány sem lenne az Országgyűlésben, míg a kételkedők szerint a pártok jóvoltából bekerült romák csak "díszcigányok": nincs mozgásterük, köti őket a pártfegyelem.

A magyarországi romák népességhez viszonyított aránya alapján mindenesetre több mint húsz cigány képviselőnek kellene a Parlamentben ülnie, ehhez képest már az is nagy szó, hogy a 2002-es választások során négyen legalább bekerültek. Ennyi roma politikus még sosem volt az Országgyűlésben.

1990-ben az SZDSZ támogatásával Hága Antónia és Horváth Aladár jutott be az első szabadon választott parlamentbe. Később - harmadik romaként - Péli Tamás festőművész csatlakozott hozzájuk, aki a ciklus felétől egy haláleset miatt megüresedett mandátumot töltött be az MSZP-ben. A következő ciklusban azonban a cigányok száma egyre csökkent: Horváth Aladár nem került be, Péli Tamás nem sokkal a parlament megalakulása után meghalt, egyedüliként Hága Antónia maradt. Mélypontnak az 1998-2002 közötti időszak számít, ekkor egyetlen cigány képviselője sem volt a magyar törvényhozásnak.

A roma jelöltek a legutóbbi választások alkalmával is pártlistáról jutottak be: Farkas Flórián, Lukács Mihály, Varga József a Fidesz és a Lungo Drom választási szövetségének köszönhetően, Teleki László pedig a szocialisták színeiben.

A roma politikusoknak a parlamenten kívül is akad elfoglaltságuk. Képviselősége mellett Teleki László politikai államtitkár az esélyegyenlőségi tárcánál, Farkas Flóriánnak és Lukács Mihálynak ott a Lungo Drom, Varga József a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány elnöke. Természetesen a képviselők munkáját nem kizárólag az minősíti, hányszor szólalnak fel a parlamentben - de azért egy politikus értékelésekor ez sem mellékes szempont.

Az Országgyűlés honlapján közzétett statisztikákból kiderül, hogy a négy cigány képviselő közül kettő - Lukács Mihály és Varga József - eddig még egyáltalán nem szólalt fel. Elképzelhető persze, hogy a Fideszen belüli munkamegosztás szerint cigánypolitikai ügyekben Farkas Flóriánnak kell exponálnia magát, ha viszont így van, akkor a Lungo Drom elnöke kevés feladatot kapott: az elmúlt három évben csupán huszonkétszer beszélt a parlamentben. Nem sokkal előzi meg őt a szocialista Teleki László, az ő felszólalásainak száma is csak huszonöt.

Ezzel a teljesítménnyel a saját frakciójában sem Farkas, sem Teleki nincs a száz legaktívabb képviselő között.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Május   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Túl az ötezredik család megsegítésén az Országos Roma Civil Tanács!

  • Mert megint itt tartunk: nem, nincs olyan, hogy cigánybűnözés

  • Ismét meggyalázták a roma holokauszt budapesti emlékművét

  • Nagylóci remények

  • Elment a roma holokauszt egyik utolsó túlélőjeCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt