2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kiszolgálás csak klubtagoknak
2005. 07. 17. 00:00

Nem szolgálták ki egy sörözőben az Országos Cigány Önkormányzat egyik képviselőjét és szintén roma barátját. Az üzletvezető szerint nem történt diszkrimináció.

A szóban forgó söröző a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ormosbányán van. Ide tért be útközben egy üdítőre és egy kávéra társával Pusi Elemér, az OCÖ tagja. A felszolgáló azonban közölte, hogy csak tagságival rendelkező vendégeket szolgálnak ki. A képviselő utólag már látta, hogy egy felirat is figyelmeztet erre, de ez nem győzte meg. Gyanakodott, hogy azért nem szolgálták ki kettejüket, mert cigányok.

A roma politikus megkereste Istenes Csaba üzletvezetőt, aki viszont állította, hogy ilyesmiről szó sincs. Ezt lapunknak is megerősítette. Évekkel ezelőtt - mesélte -, a helybéli fiatalok kérésére döntött úgy, hogy klubszerűvé teszi a söröző működését, bevezeti a tagságit. (Ennek okáról nem sikerült bővebbet megtudnunk. Furcsaság, hogy a sörözőnek ebből semmi bevétele nincs, a tagsági igazolványhoz ingyen lehet hozzájutni.) Az üzletvezető hangsúlyozta, hogy a klubnak cigány tagjai is vannak, már csak ezért sem lehet megkülönböztetésről beszélni.

Az OCÖ képviselője természetesnek tartja, hogy az országban zártkörű klubok léteznek, de úgy érzi, az ormosbányai söröző jelenleg nem felel meg az ehhez szükséges feltételeknek. Az üzletvezető kérdésünkre közölte: ügyvéddel egyeztet arról, hogy kell-e módosítania valamit a működési formán, ha igen, meg fogja tenni.