HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Jegelik a roma ösztöndíjakat

betűméret csökkentése betűméret növelése
2005 Július 14    Forrás: Czene Gábor-Népszabadság


Ez a cikk archív

Az idén már nem kapnak ösztöndíjat a roma diákok - ez derül ki abból a levélből, amelyet Göncz Kinga, az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium vezetője küldött Varga József fideszes képviselőnek, a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány elnökének.

Hirdetmény

A miniszter az "ösztöndíjrendszernél felmerült, a pályázók jogosultságával kapcsolatos problémákra" hivatkozva arról tájékoztatja Vargát, hogy a közalapítvány ez évi támogatásának második részét - 640 millió forintot - a tárca a jövő év elején fizeti ki. Ennek következtében - írja Göncz - a 2005/2006. tanév első félévi ösztöndíjait a közalapítvány a félév lezárása után, tehát csak 2006-ban tudja folyósítani a nyertes pályázóknak. Ehhez módosítani kell a tárca és a közalapítvány közötti támogatási szerződést, amelynek "folyamatát" a minisztérium már elindította.

Az ösztöndíjak iskolatípustól és tanulmányi eredménytől függően havi néhány ezertől több mint tízezer forintig terjednek. A kérelmezőknek az iskolalátogatási igazolás mellé csatolniuk kell a helyi vagy az országos cigány kisebbségi önkormányzat nyilatkozatát is, ami tanúsítja, hogy valóban roma tanuló pályázik az ösztöndíjra. Egyszer már előfordult, nem is oly rég, hogy a cigány diákok késve jutottak hozzá ösztöndíjukhoz: tavaly december helyett csak az idén, hónapok múltán kapták meg a pénzüket. Ekkor a közalapítvány állította le a kifizetéseket, mert gyanús beadványokra bukkant. Feltűnt ugyanis, hogy a szegedi egyetemről valószerűtlenül sok, több mint háromszáz kérelem érkezett. A rendőrség több tízmillió forintos csalás miatt indított nyomozást.

A visszaélések kárvallottjai a roma diákok voltak, és a jelek szerint így lesz a most következő tanévben is. A szabadságát töltő Varga József kérdésünkre elmondta: a közalapítvány részéről tárgyalásokat kezdeményezett az ügyben, és reméli, sikerül döntése megváltoztatására bírnia Göncz Kingát.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Augusztus   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • dr. VASTAGH PÁL: Péli Tamás emléke

  • MOLNÁR ISTVÁN GÁBOR: Péli Tamásra emlékezem…

  • Sok százan emlékeztek a roma holokausztra a Nehru parton

  • Kövérnél panaszolták be Farkas Flóriánt

  • Méltó helyet keres a SzületésCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt