HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Az OCÖ tiltakozik a roma ösztöndíjak visszatartása miatt

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  OCÖ, ösztöndíj, macika
2005 Július 14    Forrás: Tóth Andrea - Roma Sajtóközpont


Ez a cikk archív

Tiltakozik az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) amiatt, hogy az idén már nem kapnak ösztöndíjat a roma fiatalok. A most esedékes pénz kifizetését a szociális miniszter a pályázók jogosultságával kapcsolatos problémákra hivatkozva jövőre halasztotta. Az intézkedés mintegy huszonötezer diákot érint.

Hirdetmény

Az OCÖ közleményben tiltakozott a támogatások "megkurtítása" ellen. A szervezet szerint a mintegy 640 millió forintos forrás megvonásával csaknem 25 ezer cigány iskolást sodorhat nehéz helyzetbe a jelenlegi kormányzat.

Az országos önkormányzatnál úgy vélik: a támogatást folyósító Magyarországi Cigányokért Közalapítvány (MACIKA) működését kormányzati és ellenzéki politikusok elvtelen háttéralkui bénítják meg. Az OCÖ szerint az is kérdéses, hogy a roma iskolások ki tudják-e fizetni esedékes tandíjukat, és tudják-e biztosítani a tanulmányaikhoz szükséges feltételeket. Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke levélben kezdeményezett rendkívüli, négyszemközti találkozót Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel.

A mostani esettel nem először késik a roma tanulók ösztöndíjának kifizetése. Mint arról a Roma Sajtóközpont beszámolt: tavaly decemberben a MACIKA tartotta vissza egy darabig a támogatásokat, mert az ösztöndíjakra nem romák is pályáztak. Akkor a Nemzeti Nyomozóhivatal Csongrád megyei hivatalának vizsgálata során kiderült, hogy egy szegedi férfi nem roma egyetemistákkal és közvetítőkkel összejátszva 20 millió forintot csalt ki a MACIKÁ-tól, és további 30 milliót akart lehívni. Az ösztöndíj pályázatokhoz mindig mellékelni kell valamilyen cigány szervet által írt ajánlást. A csaló a nem roma diákok nevére szóló ajánlásokat decemberben az OCÖ-től szerezte be. Ekkor a MACIKA megerősítő adatlapokat kért be, és azt akarta elérni: az ajánló cigány önkormányzatok "büntetőjogi felelősségük tudatában" igazolják: a jelöltek valóban romák. Ezt azonban az önkormányzatok jelentős része adatvédelmi okokra hivatkozva félt megtenni. Azt, hogy hogyan lehet minden kétséget kizáróan igazolni, hogy az ösztöndíjkérő roma, máig nem sikerült tisztázni.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt