2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Az OCÖ tiltakozik a roma ösztöndíjak visszatartása miatt
2005. 07. 14. 00:00

Tiltakozik az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) amiatt, hogy az idén már nem kapnak ösztöndíjat a roma fiatalok.

Az OCÖ közleményben tiltakozott a támogatások "megkurtítása" ellen. A szervezet szerint a mintegy 640 millió forintos forrás megvonásával csaknem 25 ezer cigány iskolást sodorhat nehéz helyzetbe a jelenlegi kormányzat.

Az országos önkormányzatnál úgy vélik: a támogatást folyósító Magyarországi Cigányokért Közalapítvány (MACIKA) működését kormányzati és ellenzéki politikusok elvtelen háttéralkui bénítják meg. Az OCÖ szerint az is kérdéses, hogy a roma iskolások ki tudják-e fizetni esedékes tandíjukat, és tudják-e biztosítani a tanulmányaikhoz szükséges feltételeket. Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke levélben kezdeményezett rendkívüli, négyszemközti találkozót Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel.

A mostani esettel nem először késik a roma tanulók ösztöndíjának kifizetése. Mint arról a Roma Sajtóközpont beszámolt: tavaly decemberben a MACIKA tartotta vissza egy darabig a támogatásokat, mert az ösztöndíjakra nem romák is pályáztak. Akkor a Nemzeti Nyomozóhivatal Csongrád megyei hivatalának vizsgálata során kiderült, hogy egy szegedi férfi nem roma egyetemistákkal és közvetítőkkel összejátszva 20 millió forintot csalt ki a MACIKÁ-tól, és további 30 milliót akart lehívni. Az ösztöndíj pályázatokhoz mindig mellékelni kell valamilyen cigány szervet által írt ajánlást. A csaló a nem roma diákok nevére szóló ajánlásokat decemberben az OCÖ-től szerezte be. Ekkor a MACIKA megerősítő adatlapokat kért be, és azt akarta elérni: az ajánló cigány önkormányzatok "büntetőjogi felelősségük tudatában" igazolják: a jelöltek valóban romák. Ezt azonban az önkormányzatok jelentős része adatvédelmi okokra hivatkozva félt megtenni. Azt, hogy hogyan lehet minden kétséget kizáróan igazolni, hogy az ösztöndíjkérő roma, máig nem sikerült tisztázni.