2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Nem fogadták be a romaügyi államtitkár számláit
2005. 06. 30. 00:00

Az eredetileg tervezett 110 helyett eddig 6 készült el azokból a szociális lakásokból, amelyeket az Orbán-kormány idején indított program támogatásaiból építettek volna cigány családok számára.

Az eredetileg tervezett 110 helyett eddig 6 készült el azokból a szociális lakásokból, amelyeket az Orbán-kormány idején indított program támogatásaiból építettek volna cigány családok számára. A 2002-es kormányváltás előtt leszerződött 300 milliós költségvetési keretből végül 45 millió forintot utaltak ki, az időközben elkészült elszámolásban azonban pont az építkezésekhez stratégiai tanácsokat adó romapolitikusok számlái akadtak fenn.

Lakásbizottsági tag

A 2002-es kormányváltás idején megindított építkezésekből az elmúlt években eltűnt a költségvetési pénz, Teleki László, az új kormány romaügyi államtitkára pedig a finanszírozás folytatása helyett egy még drágább, saját program, a telepfelszámolás lebonyolítását szorgalmazta. 2001-2002-ben Teleki a volt OCÖ-elnök, Farkas Flórián akkori helyetteseként a befulladt lakásprogram egyik felelőse volt. Az Index információi szerint az OCÖ háromfős lakásbizottságának tagjaként több önkormányzati megbízottal együtt Teleki is felvett "stratégiai megbízási díjat".

Utazási költségekre számítottak

Az eredeti tervekben a 300 milliós költségvetési keretből 20 milliót szántak utazási költségekre, a pályázat járulékos kiadásaira. Az OCÖ-höz tartozó Szociális és Lakásépítő Kht.-nél a lecsökkent összeg ellenére a tervekben szereplő arányokat megtartva fizettek ezeken a jogcímeken pénzeket.

Telekiék két részletben közel bruttó 1 millió forintot vettek fel a program terhére, a megbízási szerződések hiánya miatt azonban a programot finanszírozó Belügyminisztérium pénzügyi vizsgáló cége nem fogadta be a számlákat. A könyvvizsgálók visszadobták az azóta fideszes országgyűlési képviselővé lett Lukács Mihály négy számláját is. Lukács, aki Farkas Flórián közvetlen munkatársa, sofőrje volt, akkoriban szintén helyet kapott a lakásbizottságban.

Teleki Lászlót többszöri megkeresésünk ellenére nem sikerült elérni.

 


Beérte

Az előző kormány idején indított házépítés helyett Teleki László a romatelep-felszámolási projekt beindítását tűzte ki célul. A 2002-ben még 10 milliárdos terveket dédelgető államtitkárnak végül 680 milliós keretösszeggel kellett beérnie, amit kilenc település között osztanak majd szét. A programot hosszú előkészítés után június 20-án indította el az ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi tárca.