2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Nem volt veszélyben Mortimer?
2005. 06. 20. 00:00

A nyomozók szerint a karddal átszúrt roma fiú kezében nem volt kés, amivel megfenyegethette volna támadóját.

Igazságügyi orvos szakértők elemzik a 21-es buszon történt kardos támadás bizonyítási kísérletéről készült felvételeket. A május 8-i eset számos lényeges részletére, hogy pontosan milyen előzményeket követően és milyen körülmények között szúrta keresztül a Mortimer néven elhíresült Gy. Mihály a 15 éves Patai Józsefet - a szemtanúk eltérően emlékeznek. A rendőrség az orvos szakértőktől azt várja, hogy a vallomásokat és megtámadott fiú sérüléseit összevetve mondják meg, melyik tanú emlékszik a legpontosabban, kinek a vallomása áll a legközelebb a valósághoz.

Szigeti József őrnagy, a BRFK vizsgálati főosztályának életvédelmi alosztályvezetője a Népszabadságnak azt mondta: továbbra sincs kézzelfogható bizonyíték arra, hogy Patai Józsefnél kés volt, s azzal megfenyegette volna Gy. Mihályt. Arról, hogy a karddal átszúrt fiúnál kés lett volna, eddig kizárólag Mortimer barátai tettek említést. A rendőrség mindenesetre kivár, hogy a gyanúsított és védője tudják-e igazolni, s ha igen, miképpen, hogy Mortimer önvédelemből rántott kardot?

A nyomozók azt már kizárták, hogy baleset történt volna, amit a busz váratlan megindulása idézett elő. Emlékeztetőül: egyes vallomásokból arra lehetett következtetni, hogy amikor Mortimer szóváltást követően az őt állítólag késsel fenyegető Patai Józseffel szemben kardot rántott, a busz hirtelen megindult, az egyensúlyát vesztett gyanúsított pedig akarata ellenére átszúrta a fiút a kardjával.

A buszokon három, egymástól függetlenül működő biztonsági rendszer garantálja, hogy amíg az ajtók be nem csukódtak, a jármű semmiképpen ne indulhasson el. Szigeti őrnagy közlése szerint azt több tanú is megerősítette, hogy még szólt az ajtók csukódására figyelmeztető csengő, amikor Mortimer átszúrta Patai József testét. Vagyis a busz nem mozoghatott.