2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Nem engedte be a cigányokat, most fizethet
2005. 06. 17. 00:00

Kártérítésre kötelezte a nagyhalászi diszkó üzemeltetőjét a bíróság, mert tavaly áprilisban nem engedtek be roma fiatalokat a szórakozóhelyre, az ítélet nem jogerős.

Tavaly áprilisában a nagyhalászi szórakozóhelyre származásuk miatt nem engedtek be négy roma fiatalt. A jogvédő iroda ezt követően ugyancsak cigány származású tesztelőket küldött a diszkóba, de oda ők sem juthattak be - idézte fel az ügy előzményeit Iványi Klára, Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) szociális referense.

A jogvédő iroda a bírósághoz fordult, a testület június 13-án, első fokú ítéletében azt állapította meg, hogy a szórakozóhelyet működtető kft. megsértette a fiatalok emberi méltóságát, és sérült az egyenlő bánásmód követelménye.

A bíróság a roma fiatalok számára fejenként 150 ezer forint nem vagyoni kártérítést ítélt meg, továbbá elégtételadás címén arra kötelezte az alperest, hogy az ítélet rendelkező részét a szórakozóhelyen függessze ki két hónapra.

A szociális referens elmondta, bár korábban már több hasonló ügyben sikerrel jártak, úgy látja: nem tapasztalható változás; a szórakozóhelyek közül sok, bárhol az országban, hasonló megkülönböztetést alkalmaz a roma fiatalokkal szemben.