2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Teleki László romaügyi államtitkár
2005. 06. 16. 00:00

Amikor a szocik mellett döntött, sokan mondták, hogy felosztották a piacot egykori jó barátjával, a Fideszt választó Farkas Flóriánnal.

Az első távolodó lépés így egy szakközépiskola - meg némi versenyszerű boksz lett. Vasipari munkás, amikor bevonul, tiszthelyettes, szolgálatvezető is lesz, még csábítanák is, de "nem vonzott a katonaság". Időközben ráérez a cigány érdekvédelmi munka ízére is, mivel "sokszor tapasztaltam, hogy származásunk okán figyelnek bennünket, áruházban, utcán, mindenütt". 1990-ben mégis hiába invitálja Solt Ottilia az SZDSZ-be, egyelőre kivár. 1995-ben viszont már a nagykanizsai cigány kisebbségi önkormányzat elnöke, 1998-tól pedig országos cigány önkormányzati alelnök. S hogy ne csak ösztönösen érezze a problematikát: a zsámbéki katolikus főiskola kihelyezett tagozatán egyéves romológusi képzésben is részesül. 2000-ben saját szervezetet is alapít. Innen hívja meg az MSZP országos listás parlamenti képviselőjelöltnek jó helyre, majd mikor befutott, Medgyessy Péter romaügyi államtitkárrá emeli maga mellé. A magas poszt immár kiköveteli a 2003 nyarán letett érettségit, és most is tanul: humánerőforrás-fejlesztést a pécsi egyetemen.

"Imádok főzni, van egy remek gombás receptem, még a hozzá való fűszereket is magam választom" - említi, egyebek mellett mivel lepi meg a nagykanizsai családi házban őt hazaváró három gyermekét, az ELTE szociálpolitika szakán most végző 22 éves Andrást, a szociális munkásnak tanuló, pár évvel fiatalabb Erikát és a 9 éves Kingát, valamint varrónő - "25 éve élünk együtt" - feleségét.

- Momentán a legmagasabb rangú magyar cigány. Kérdés persze, hogy elfogadja-e afféle főnökfélének a korántsem mindenben egy véleményen lévő roma társadalom?

- Vannak, akik elfogadnak, mások meg kifejezetten azt hangoztatják, hogy úgymond eladtam a magyarországi cigányokat az MSZP-nek. Mint mondják, önálló cigány pártot kellett volna alapítanom, merthogy a bázisom megvolt hozzá…

- Szülei viszont még nem akarták középiskolába sem engedni. Miért akart mégis kiválni? Nem akart cigány lenni? Esetleg magyar gádzsóvá akart volna válni?

- Én, kérem, abszolút magyar vagyok, hiszen itt voltam katona, itt éltem az életem, nálam nagyobb magyar nincs. Ezt háromszor aláhúzom, és üzenem a szélsőjobboldalnak is. A magyar mentalitás a véremben van, és nincs, aki ezt megkérdőjelezhetné. Ezért tartom lényegesnek, hogy integrációról beszéljünk, mert az asszimilációt nem tudom elfogadni.

- Hogyan indította ezt az integrációt?

- Arról a telepről - közel harminc éve - a csúcs a szakmunkásképző volt. Aki elvégezte, úgy érezhette, mintha kijárt volna egy főiskolát. Nekem sikerült, és úgy is éreztem, hogy abban a társadalmi közegben sikerült az elérhető legmagasabb fokra feljutnom.

- Ekkortájt magyarosított Telekire. Orsós néven nem ment volna?

- Én azt nem a magam rossz emlékei miatt léptem meg, hanem a gyerekeim védelmében. Később, amikor elolvastam a Sorstalanságot, sokszor gondoltam erre, hogy a zsidók beletörődtek abba, amit rájuk mértek, és bizony néha még magam is így vagyok ezzel.

- Csak nem?! Még államtitkárként is?

- Van rá példa. Ültünk miniszterek, államtitkárok egymás mellett. A helyszínen osztottak ki egy anyagot, és az előterjesztés kiosztója csak nekem nem adott. Amikor ezt szóvá tettem, azt válaszolta, hogy azt hitte, nekem nem lesz rá szükségem. Nagyon rosszulesett...

- Van valamilyen technikája arra, miképpen kezelje ezeket a helyzeteket?

- Erre talán egy másik történet. Vasipari szakmunkás voltam, és mindig szándékosan a létező legócskább szerszámokat kaptam. De nem lázadtam, összeszorított fogakkal végeztem, amit rám bíztak. Meg is lett az eredménye, mert két hónap után a szerszámkiadással megbízott raktáros behívott, és azt mondta, na, ennek vége, te is a legjobb szerszámokat kapod, megérdemled, mert te itt maradtál. Onnantól együtt ebédeltem a többiekkel.

- Szép történet, sokak szerint viszont talán összecseng azzal, amikor támogatta, hogy a magyar rendőrök tanuljanak valamelyik roma nyelven. Volt, aki emiatt is árulónak tartotta, mondván, a cigányok nem tudnak úgy szót váltani, hogy a zsaruk ne értsék őket. - Az anyanyelv nem titkos beszéd! Vállalja mindenki a felelősséget azért, amit cselekszik.

- Ez nem kifejezetten politikusbeszéd. Pedig amikor a szocik mellett döntött, sokan mondták, hogy felosztották a piacot egykori jó barátjával, a Fideszt választó Farkas Flóriánnal. Ön ezt akkor ingerülten visszautasította. De miért? Hiszen zseniális húzás lenne az együttműködés: a cigányság minden felállásban a tűz közelében érezhetné magát...

- Már másként látom. El kellene végre érni, hogy kialakuljon egy roma nemzeti minimum, amit viszont csak közösen tudunk megvalósítani a polarizálódott roma közélet szereplőivel. Ami persze nem azt jelenti, hogy a csillagok mai állása szerint én ne az MSZP-nek kampányoljak, a jobboldali romák pedig ne a Fideszt támogassák.

- Hagyjuk kissé az elvieket: mit szólt, amikor a Moszkva téri buszcsetepatéban egy cigány fiút súlyosan megsebesítő, a sajtóban jobbára Mortimer néven emlegetett fiatalember sietve cigánynak mondta magát? Ön kit tekint cigánynak? Aki annak mondja magát?

- Nehéz erre jó választ adni. Tulajdonképpen az a fontos, ki mikor vállalja fel, hogy márpedig ő cigány. A mai kusza világban tág értelmezést kap, mikor tekintenek valakit romának. Mert erősebb az előítélet, mint a szolidaritás.

- Ön, nyilván autentikus cigány emberként, miképpen éli meg, hogy a miniszterelnök-választás forgatagában hirtelen nő lett a főnöke? Nem járatja ez le a romák szemében?

- Az élettel sok minden változott nálunk, romáknál is. De valóban jól beleéreztek, a roma hagyomány nem nagyon fogadja el a női irányítást. Göncz Kingát azonban csak tisztelni lehet a romák érdekében is végzett évtizedes munkájáért.

- Rugalmas. Annyira harmonikusan kiegyensúlyozottak a válaszai, hogy megkérdezzük: ha az induló választási kampányban egy cigány megkérdi, mondd, testvér, kire szavazzak, mit mondana? Azt, hogy a szocikra, vagy azt, hogy nézze meg, kitől várhat többet?

- Elsősorban azt nézze, ki tette a legtöbbet a magyarországi cigányságért. És persze hozzáteszem majd, hogy a jelenlegi szocialista pártnál többet senki. Medgyessy Péternek köszönhetjük az államtitkári pozíciót, Gyurcsány Ferencnek pedig azt, hogy bár egyetlen tollvonással megszüntethette volna, nem tette. Sőt még személyi változást sem eszközölt. És továbbra is kiemelt kormányzati programnak tekinti a roma integrációt...