HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Az OCÖ üdvözli a kisebbségi törvény elfogadását

betűméret csökkentése betűméret növelése
2005 Június 15    Forrás: Hidvégi-B. Attila - RomNet


Ez a cikk archív

Az Országos Cigány Önkormányzat üdvözli, hogy a parlamenti pártok megszavazták a kisebbségi törvény elfogadását - hangzott el a szervezet szerdai sajtótájékoztatóján. "Az új törvény segítségével elindulhat egy tisztulási folyamat a roma közéletben és a politikában, és végre a választók mérlegre tehetik a roma politikusok és szervezetek eddig végzett munkáját" - fogalmazott Kolompár Orbán az OCÖ elnöke. Arról, hogy Horváth Aladár - tiltakozásul a törvény elfogadása ellen - visszaadta képviselői mandátumát úgy nyilatkozott: az indoklását nem tudják elfogadni.

Hirdetmény

Az országos és helyi kisebbségi önkormányzatoknak végre lesz törvényes felügyelete, és megszűnik az alá és fölérendeltetési viszony a települési önkormányzatok és a kisebbségi önkormányzatok között, ahol eddig óriási űr alakult ki - mondta Kolompár Orbán. Véleménye szerint amennyiben a cigányság települési szinten megszerveződik, akkor 2-3 képviselőt is be tud juttatni a települési önkormányzatokba teljes jogú képviselőként. Ahhoz, hogy a kisebbségi önkormányzatiság jól működjön, együttműködési megállapodást kell kötni az OCÖ-nek a majd megalakuló helyi és megyei képviseletekkel - tette hozzá. Azokon a településeken, ahol nincs bejegyzett roma szervezet, az országos önkormányzatnak kell segítséget nyújtania az önszerveződéshez, hiszen csak így jelölhetnek képviselőket a választásokon - fogalmazott Kolompár Orbán.

Örömét fejezte ki, hogy a törvény segítségével valóban olyan szervezetek képviselhetik a cigányságot, akik mögött valódi bázis áll, és nem egy-két fős tagsággal rendelkeznek. A választói névjegyzék bevezetését egyfajta szűrtőként értékelte, aminek segítségével meggátolhatják az etnobizniszt és álláspontja szerint ez "nem lajstromot jelent".

Mindenkinek joga van eldönteni, hogy aláírja- e a választói névjegyzéket - mondta az OCÖ elnöke hozzátéve: "annak a nemzetnek, aki nem vállalja fel önmagát, annak nincs jövője, és aki nem vallja magát romának, nincs helye a roma közéletben."

A törvénnyel kapcsolatban aggodalmának adott hangot, hogy a szavazási eredményt nem a helyi szavazatszámláló bizottság összegzi, hanem ezt a feladatot magasabb közigazgatási szerv hatáskörébe helyezik át. A kisebbségi törvényt nem tartja száz százalékosan jónak, mert véleménye szerint később azt több ponton is módosítani kell, viszont amennyiben a Parlament nem fogadta volna el, akkor egy "10 éves munka veszett volna kárba", és nem lehetett volna jövőre kisebbségi önkormányzati választásokat kiírni. Sérelmezet azt is, hogy a törvény még mindig alkotmányellenes, mivel nem tartalmazza a kisebbségek parlamenti képviseletének lehetőségét.

Horváth Aladár azért, mert az Országgyűlés hétfőn hozott döntésében elfogadta, és bevezeti a cigány önkormányzati választásokon résztvevők regisztrációját, listázást, tiltakozásul lemondott OCÖ-s képviselői mandátumáról. Kolompár Orbán elnök szerint a volt elnök akkor lenne "fair és korrekt", ha lemondana a többi pozíciójáról is.

Véleménye szerint Horváth Aladár, mint a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnökhelyettese, mint a Romaügyi Tanács tagja, és mint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tanácsadója semmit nem tett annak érdekében, hogy ez a kisebbségi törvény ne így kerüljön elfogadásra a parlamentben. "Horváth Aladár az elmúlt két évben folyamatosan azt nyilatkozta, hogy pénzéhes vajdácskák uralkodnak, és a rendszer rossz, azonban mégis az élére állt, majd 12 alkalommal próbálta visszaszerezni a vezetői pozíciót" - fogalmazott az OCÖ elnöke.

Már a harmadik diplomás képviselő távozott alig két hónap alatt az országos önkormányzatból és a RomNet kérdésére, hogy ez elindíthat-e egy lemondási folyamatot Kolompár Orbán úgy fogalmazott: "kizárólag olyan emberek távoztak, akik nem tudták egyéni érdekeiket érvényesíteni". Hozzátette: az OCÖ 50 fővel is tud működni. Közlése szerint az Országos Választási Bizottságnak már megküldte Oláh József és Zsigó Jenő képviselők lemondó levelét, az OVB viszont csak várhatóan az őszi ülésén dönt a képviselői helyek pótlásáról.

Arra az újságíró kérdésre, hogy ha ilyen erős kifogásokat táplál Horváth Aladárral szemben, akkor miért kötött vele szövetséget a legutóbbi kisebbségi önkormányzati választásokon, Kolompár Orbán azt válaszolta: "stratégiát és programot dolgoztak ki az előző OCÖ, a Farkas Flórián által vezetett Lungo Drom rezsim eltávolítása ügyében és ezért a Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma akár az ördöggel is cimborált volna. Viszont a fő cél nem Farkas Flórián eltávolítása volt." Kijelentette azt is: "az Országos Cigány Önkormányzatnak nem a királyokról kell szólnia."Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt