HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Vége az etnobiznisznek: módosították a kisebbségi törvényt

betűméret csökkentése betűméret növelése
2005 Június 14    Forrás: Magyar Rádió


Ez a cikk archív

Az országgyűlés 90 százalékos többséggel meghozott törvénymódosítása alapján megszűnhet az úgynevezett etnobiznisz, azaz nem választhatnak és nem választathatják meg magukat csak az adott kisebbséghez tartozók az önkormányzatokba. A magyarországi németek önkormányzata alapvetően elfogadhatónak tartja a kisebbségi törvény tervezett módosítását, de kifogásolja, hogy a parlamenti pártok elmulasztották az egyeztetést az érintettekkel.

Hirdetmény

Az országgyűlés elfogadta a kisebbségi választási törvény négypárti megegyezésen alapuló módosítását, vagyis jövőre biztosan alkotmányosan lehet megválasztani a nemzetiségi önkormányzatokat. Az új megoldás lényege az, hogy e testületek választásában az vehet részt, aki a helyi jegyzőnél felvéteti magát egy választói jegyzékbe. Jelölteket pedig a kisebbségi szervezeteket állíthatnak.

Egyszerűbb lesz az országos önkormányzatok választása: megszűnnek a több ezres létszámú, és gyakran zűrzavarba fulladó elektori gyűlések. Egyedül a szabad demokraták többsége szavazott a javaslat ellen, vagy tartózkodott. Az SZDSZ képviselők közül csak három kormánytag mondott igent, egyébként két szocialista "nem" szavazat és három fideszes tartózkodás mellett túlnyomó többséggel fogadták el a törvényt.

Németek a kisebbségi törvényről: igen, de..

A magyarországi németek önkormányzata alapvetően elfogadhatónak tartja a kisebbségi törvény tervezett módosítását, de kifogásolja, hogy a parlamenti pártok elmulasztották az egyeztetést az érintettekkel.

A testület vezetőségének szekszárdi ülése után Heinek Ottó elnök úgy nyilatkozott, hogy a jogszabályban sok pozitív változtatás lesz, például a megyei kisebbségi önkormányzatok választása és a voksolás rendjének egyszerűsödése.

A negatívumok között említette, hogy továbbra sincs a kisebbségeknek parlamenti képviselete és, nem ellenőrizhető, hogy ki iratkozik fel a kisebbségi választói névjegyzékbe.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 április   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Jelölt – Tükörkép a valóságról

  • A Nemzetközi Romanapon

  • Setét Jenő: Egyenjogúságot a roma kultúrának!

  • Mozgolódnak a romák – alakul az új szövetség

  • Beer Miklós: Új Trianon fenyegetCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt