2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Vége az etnobiznisznek: módosították a kisebbségi törvényt
2005. 06. 14. 00:00

Az országgyűlés elfogadta a kisebbségi választási törvény négypárti megegyezésen alapuló módosítását, vagyis jövőre biztosan alkotmányosan lehet megválasztani a nemzetiségi önkormányzatokat.

Az országgyűlés elfogadta a kisebbségi választási törvény négypárti megegyezésen alapuló módosítását, vagyis jövőre biztosan alkotmányosan lehet megválasztani a nemzetiségi önkormányzatokat. Az új megoldás lényege az, hogy e testületek választásában az vehet részt, aki a helyi jegyzőnél felvéteti magát egy választói jegyzékbe. Jelölteket pedig a kisebbségi szervezeteket állíthatnak.

Egyszerűbb lesz az országos önkormányzatok választása: megszűnnek a több ezres létszámú, és gyakran zűrzavarba fulladó elektori gyűlések. Egyedül a szabad demokraták többsége szavazott a javaslat ellen, vagy tartózkodott. Az SZDSZ képviselők közül csak három kormánytag mondott igent, egyébként két szocialista "nem" szavazat és három fideszes tartózkodás mellett túlnyomó többséggel fogadták el a törvényt.

Németek a kisebbségi törvényről: igen, de..

A magyarországi németek önkormányzata alapvetően elfogadhatónak tartja a kisebbségi törvény tervezett módosítását, de kifogásolja, hogy a parlamenti pártok elmulasztották az egyeztetést az érintettekkel.

A testület vezetőségének szekszárdi ülése után Heinek Ottó elnök úgy nyilatkozott, hogy a jogszabályban sok pozitív változtatás lesz, például a megyei kisebbségi önkormányzatok választása és a voksolás rendjének egyszerűsödése.

A negatívumok között említette, hogy továbbra sincs a kisebbségeknek parlamenti képviselete és, nem ellenőrizhető, hogy ki iratkozik fel a kisebbségi választói névjegyzékbe.