2024 April 18., Thursday/Andrea, Ilma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Cigány Levelek
2005. 06. 13. 00:00

Pénteken mutatják be a közönségnek Rézműves Melinda által szerkesztett Cigány Levelek című könyvet.

Ezzel a kiadvánnyal olyan kultúrtörténeti ritkaságot tudhat magáénak az olvasó, ami nemcsak Magyarországon, hanem Európában is érték. A kötet erősíti a cigányok boldog önbecsülésének érzését és hozzájárul a cigány nyelv presztizsének növeléséhez. E levelezés méltán válhat a népismereti tananyag részévé.

A cigány nyelv egyenrangúságát hangsúlyozva elsőszülött lányát, Máriát is megtanította, akivel távollétében ezen a nyelven levelezett. A Főherceg saját szótárának kiadása mellett támogatta barátainak nyelvészeti munkáit is.

Feltételezhető, hogy az első cigány nyelven írott hosszabb terjedelmű szövegek, amelyeket cigányok írtak, saját kézjegyükkel ellátva, ez az 51 levél volt, amelyet József Főherceg és az Osztrák-Magyar Monarchia területén élő cigányok írtak. Ezek a sorok mesélnek. Mesélnek az élet apró-cseprő ügyeiről, bánatról, örömről. Kifejezésre juttatják a romák közti közvetlen kapcsolatot.

A könyvhöz mellékletként jár egy CD, melyen ma élő romák hangja kelti életre a leveleket. Így ezek a levelek minden érdeklődő számára elérhetővé válnak, mint a romák hétköznapi életének egységes bizonyítékai a magyar történelem egyik jelentős periódusában. A könyv magyar, angol és cigány nyelven íródott, hogy az olvasók minél szélesebb rétege használja, olvassa.

A magyar, angol és cigány nyelven kiadott könyvet 2005. június 17. -én, pénteken 17 órakor Zsigó Jenő mutatja be a közönségnek az Alexandra Könyvesház Panoráma termében. A könyvet kiadta a Fővárosi Önkormányzat Cigány Ház.