2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Törvénysértések a roma szervezetben?
2005. 06. 03. 00:00

Súlyosan elmarasztalja az Országos Cigány Önkormányzatot az a független könyvvizsgálói jelentés, amely a szervezet gazdálkodását világította át.

Komoly kifogásokat és elmarasztalást tartalmaz az a lapunk birtokába került jelentés, amely az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) gazdálkodását vizsgálja. A május 20-án kelt független könyvvizsgálói jelentés megállapítja: az OCÖ pénzügyi bizottságának beszámolója törvénysértő, torzítja a valóságot.

- Az OCÖ 2004-es gazdálkodására a túlköltekezés volt jellemző. Kötelezettségeinek nem tud megfelelni. A kimutatott hiányt a 2005-ös működési támogatásból nem tudja pótolni, ezért 2005-ben - szükség szerint - folytatódik a lyukak betömése az aktuális programtámogatásokból - vonja le egyik végkövetkeztetését a szakember tanulmánya.

Kiderül, hogy az OCÖ-nak 31,5 millió forint mozgósítható pénzeszköze van, miközben 56 millió forint rövid lejáratú tartozást halmozott fel. Vagyis közel kétszer annyi adóssága van a hazai cigányság legfőbb szervezetének, mint amennyi pénze.

A csatkai kápolna megépítése miatt például ötmillió forinttal tartoznak. A Komárom-Esztergom megyei kápolna az OCÖ üzleti könyveiben befejezetlen beruházásként szerepel, 8,1 millió forint értékben. Egy auschwitzi látogatás miatt hárommillió forintot nem fizettek ki a szállítónak a vizsgálat utolsó napján.

Az alkalmazotti bérek kifizetése nem történt meg a munkaszerződésekben rögzített napon, amellyel az önkormányzat rendre megszegi a munka törvénykönyve szabályait - áll a jelentésben. A fedezethiány 33,7 millió forint. A roma képviselők javadalmazására tavaly százmilliót költöttek. Ez 27,8 millió forinttal múlta felül a 2004-re tervezett 73 millió forintos összeget. A személyi kiadások 36,6 millió forinttal haladták meg a betervezett 127,8 milliót.

Az OCÖ egy független irodát bízott meg a könyvvizsgálattal.

Az OCÖ legutóbb verekedésbe torkolló, botrányos körülmények között berekesztett Dohány utcai ülésén roma képviselők lapunknak azt mondták, hogy az elnökség ellen beadásra szánt bizalmatlansági indítványuk éppen erre a könyvvizsgálói jelentésre épül. Ezzel szemben az OCÖ hivatalos álláspontja az, hogy az indítványozók tudatosan züllesztették szét a testület munkáját.

- Kolompár Orbán megbukott - mondta Kertész Lóránt, a Roma Polgárjogi Alapítvány tagja. Ezt úgy indokolta, hogy az elnök nem tud elszámolni a hiánnyal.



Kolompár a kormányra hárítja a felelősséget


Kolompár lapunknak azt mondta: a bizalmatlansági indítványt nem látta, a feloszlatást kezdeményező szervezeteket nem ismeri. A béreket esetenként azért nem tudták kifizetni, mert a kormány nem utalta át időben a pénzt. A csatkai kápolnát a működési költségek terhére építették, mert nem folyt be elég adomány. Az auschwitzi látogatásra nem kaptak elég támogatást, azt szintén adományokból és a működési költség terhére fizették ki. Az elnök közölte: – A jelentésben semmi olyat nem látok, ami visszaélésekre utalna.




Jegyzőkönyv

Készült: 2005. 05 31 az OCÖ hivatalos helyiségében
Jelen vannak: A mellékelt jelenléti ív alapján

1. A jelenlévők kinyilvánítják, hogy törvénysértő eljárásnak tekintik, hogy Kolompár Orbán 11,45-kor berekesztette a közgyűlést. Azt követően, hogy frakciótársai Kiss Jánosné, Russzó Bihari László botrányos viselkedésükkel megakadályozták a közgyűlés folytatását. Az elnök nem rendreutasította őket, hanem társaival együtt eltávozott. Ennek egyértelmű oka az a tény, hogy az OCÖ ellenzéke a mai közgyűlésen többségbe került. A 43 fős közgyűlési tagok közül 23 fő kezdeményezte az SZMSZ módosításának, továbbá az elnökkel szembeni bizalmatlansági indítványnak napirendre vételét. Az elnök ott követte el az első súlyos jogszabálysértést, amikor elutasította a többség akaratát, arra hivatkozva, hogy e kérdésekben 2/3-os azaz 35 képviselő igen szavazatára van szükség. Ez a szabály nem a napirendre való tűzésre vonatkozik, hanem a vezetők megválasztására. Mielőtt ezt a tényt tudatosította volna az ellenzék a kisebbségben lévőkkel, a Kolompár hívők botrányt keltettek. Az elnök távozott.

2. Alulírottak jogi álláspontja szerint a jelenlévők a közgyűlési tagok többségét alkotják, az OCÖ legitim döntéshozó testületének tekintik magukat.

3. A jelenlévők felkérték Hága Mária korelnököt, hogy levezető elnökként irányítsa a testület munkáját (12,20 h.).

4. Farkas Antal képviselő javaslatára a jelenlévők elfogadták az alábbi napirendi pontokat:

4/1. 2004. évi mérleg beszámoló

a.) OCIMK helyzete
b.) Lakásépítő Kht
c.) OCÖ gazdálkodása

4/2. Bizalmatlansági indítvány az OCÖ elnökével és elnökhelyetteseivel szemben.

4/3. Hivatalos szervek tájékoztatása az OCÖ-n belüli törvénytelen állapotokról, és azok mielőbbi rendezéséről.

5. Farkas Antal javaslatát a jelenlévő 24 fő elfogadta, és a következő állásfoglalást hozta:

5/1/a Nem fogadható el a 2004. Évi mérleg.

-Az Önkormányzat megszegte az egyes célprogramok tárgyában kötött szerződéseket, így az idevonatkozó államháztartási törvényt.

- Az Önkormányzat fedezet hiánya 33.701.000,- Ft

- A csatkai kápolnaépítés 8.110.000,- Ft értékben befejezetlen beruházásként szerepel az OCÖ könyveiben, a "programok" közül.

- Az OCÖ gazdálkodására túlköltekezés jellemző

Mindezek Tranner Zsuzsanna bejegyzett könyvvizsgáló és TÉZSÉ könyvvizsgáló Kht jelentésében szerepelnek. E jelentést a jelenlévők megküldik a hivatalos szerveknek.

5/1/b. Az OCMK és a lakásépítő Kht működésének vizsgálata szintén a nyomozó szervekre tartozik.

Mellékeljük az OCMK FB tájékoztatóját.

6. Jelenlévők, egyhangúlag megvonták a bizalmat az OCÖ elnökétől és elnökhelyetteseitől.

7. A jelenlévők 3 fős ügyvezetői elnökséget választottak, melynek feladatául szabták:

- hivatalos szervek tájékoztatása
- bankszámlák letiltása, pénzügyi manipulációk megfékezése
- (SZMSZ demokratikus formában)
- új demokratikus szellemiségű SZMSZ, új OCÖ program elkészítése, rendes közgyűlés megszervezése
- A közvélemény tájékoztatása

8. Ügyvezető elnökség tagjai:

Kertész Lóránt
Farkas Antal
Rostás László

Kmf.

Májercsik Zoltánné
Jegyzőkönyvvezető

Hitelesítők:

Hága Mária
Balogh Gyula

Jelenléti ív

OCÖ közgyűlés 2005. május 31. 12,10 h.

1. Májercsik Zoltánné
2. Borsos József
3. Várnai Márton
4. Balogh Gyula
5. Farkas Antal
6. Hága Mária
7. Kunhegyesi Ferenc
8. Sztojka László
9. Rostás László
10. Szomora Szilárd
11. Horváth János
12. Horváth Norbert
13. Bordás Géza
14. Tejfel László
15. Dancs Mihály
16. Pusi Elemér
17. Horváth Aladár
18. Balogh Albert
19. Kakas József
20. Surman László
21. Gyöngyösi Jenő
22. Dógi János
23. Kozma Blanka
24. Kertész Lóránt