2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Országos akció a kilakoltatások ellen
2005. 06. 03. 00:00

Országos aláírásgyűjtő akciót indít útjára jövő héten a Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) a kilakoltatások ellen.

A Roma Polgárjogi alapítvány szerint évente tízezernyi embert fenyeget a kilakoltatás réme. Az alapítvány meggyőződése, hogy a hajléktalanságba kényszerítés sérti az élettel azonos értékű, korlátozhatatlan alkotmányos alapjogot: az emberi méltóságot. A szervezet elengedhetetlennek tartja az Országgyűlés szerepvállalását a probléma átfogó kezelésére. Ezért hirdették meg aláírásgyűjtő akciójukat az alábbi kérdéssel:

"Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés tárgyalja meg egy olyan törvényi rendelkezés elfogadását, amely kimondaná, hogy saját elhelyezési lehetőség hiányában senki nem fosztható meg lakásától vagy lakóhelyiségétől mindaddig, amíg elhelyezését - családjával együtt - a lakás kiürítését kérelmező vagy a települési önkormányzat nem biztosítja és ezt a kiürítésről szóló döntés kimondása előtt írásban vállalja?"

Az Országos Választási Bizottság már jóváhagyta az aláírásgyűjtő ívet. Ennek értelmében az alapítványnak hatvan napja van, hogy összegyűjtse a szükséges ötvenezer támogató aláírást. Az akció szerdán kezdődik egy megbeszéléssel, amelyre az ország számos pontjáról érkeznek majd helyi közösségek, civil, szociális, hajléktalanokat-segítő, jogvédő szervezetek és cigány kisebbségi önkormányzatok képviselői. A népi kezdeményezéshez csatlakozott a Magyar Szegénységellenes Hálózat is.