2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Puccskísérlet az Országos Cigány Önkormányzat közgyűlésén
2005. 05. 31. 00:00

Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) Közgyűlésének május 31-i rendkívüli ülését a képviselők egy csoportja folyamatos bekiabálásokkal, és kis híján tettlegességig fajuló magatartással megzavarta.

Az OCÖ hivatalos álláspontja szerint csak olyanoknak állhat érdekében szétzülleszteni az országos önkormányzat Közgyűlését, akik a kisebbségi önkormányzati rendszer modernizálása, továbbfejlesztése helyett annak megszűntetésén munkálkodnak. Ez utóbbi szándékot kizárólag azoknak tulajdoníthatják, akik cigány politikusként nem élvezik a roma közösségek támogatását, mostanáig mégis hasznot húztak a cigány kisebbségi önkormányzatiságból - írja a közlemény.

A közlemény tudatja, hogy kaotikus helyzetben Kolompár Orbán már nem tudta elmondani azt a napirend előtti felszólalását sem, melyben a Roma Polgárjogi Alapítvány népi kezdeményezésének támogatására kívánta felkérni az OCÖ képviselőit. (Az RPA kezdeményezésének célja, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt, a mindenkit megillető lakhatáshoz való jogról. Az akció lényege, hogy a kilakoltatás veszélyétől fenyegetett magyar állampolgárok ne kerülhessenek utcára.)

A Közgyűlés kezdetén 23 képviselő - immáron tizenkettedik alkalommal - nyújtott be bizalmatlansági indítványt az elnökkel szemben, ám a közleményben az áll, hogy az OCÖ Szervezeti és Működési Szabályzata előírja, hogy ezt csak a képviselők 2/3-ának (34 fő, mivel korábban a testület létszáma 53-ról 51-re csökkent) támogatása esetén kell napirendre tűzni.

Az OCÖ hivatalos álláspontja szerint a bizalmatlansági indítvány kezdeményezői tudatosan züllesztették szét destruktív magatartásukkal a grémium munkáját.

Az OCÖ elnöke a jövő héten újabb időpontot jelöl meg a rendkívüli ülés összehívására. Kolompár Orbán bízik abban, hogy a közös munkát a továbbiakban nem kívánják szabotálni az OCÖ működését mostanáig akadályozó csoportok.