2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A Roma Szövetség szerint az OCÖ a cigányság szégyene
2005. 05. 31. 00:00

A RomNet mai tájékoztatása szerint verekedésbe és botrányba fulladt a keddi önkormányzati közgyűlés, amikor bizalmatlansági indítványt kívántak benyújtani a szervezet elnöke ellen.

A RomNet mai tájékoztatása szerint verekedésbe és botrányba fulladt a keddi önkormányzati közgyűlés, amikor bizalmatlansági indítványt kívántak benyújtani a szervezet elnöke ellen. A RomNetet arról tájékoztatták, hogy közgyűlésen több széket összetörtek, és fizikailag bántalmazták az OCÖ kommunikációs igazgatóját.

Hága Mária az Indexnek nyilatkozva állítja: a sajtófőnök kicsavarta a kezét, míg a sajtófőnök azt mondja, hozzá sem ért az idős asszonyhoz, ellenben a csetepaté közben megrugdosták és széttépték az ingét.

Kolompár Orbán elnök az internetes újságnak közölte: azért fulladt botrányba a közgyűlés, mert 43 képviselő közül csak 23 értett egyet azzal, hogy napirendre vegyék a bizalmatlansági indítvány beterjesztését, és a jelenlegi működési szabályzat szerint személyi kérdésekben csak 2/3-os többség dönthet.

Farkas Antal, a Cigány Szervezetek Országos Szövetségének képviselője állítja, hogy Kolompár emberei kezdtek ordibálni. Farkas az Indexnek azt mondta, az OCÖ gazdálkodásával kapcsolatban napvilágra került könyvvizsgálói jelentések ismeretében gondolták úgy, hogy felvetik az elnök elmozdításának szükségességét.

"Olyan szervezet vezeti és képviseli a magyarországi cigányságot, amely körül folyamatosan botrányok, személyi ellentétek zajlanak, így a cigányság érdekképviseletét nem látják el" - mondta Oláh József hozzátéve: "ez a szervezet a cigány társadalom szégyene".

Az Országos Cigány Önkormányzattal kapcsolatban a szövetség vezetője úgy fogalmazott: az új önkormányzat megalakulása óta nem tapasztalható fejlődés, csak visszalépés a civil szervezetek, a kormány és az OCÖ közötti munkakapcsolatokban.

Botrányok övezték az Országos Cigány Önkormányzat választását, alakuló ülését, és az azt követő éveket. Az elnökváltások, és az arra irányuló kísérletek beárnyékolják a cigányok társadalmi elfogadására irányuló eddig elvégzett munkákat, és kezdeményezéseket - hívja fel a figyelmet.

Az Országos Cigány Önkormányzat közleménye szerint a mai kaotikus helyzetben Kolompár Orbán már nem tudta elmondani azt a napirend előtti felszólalását sem, melyben a Roma Polgárjogi Alapítvány népi kezdeményezésének támogatására kívánta felkérni az OCÖ képviselőit. (Az RPA kezdeményezésének célja, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt, a mindenkit megillető lakhatáshoz való jogról. Az akció lényege, hogy a kilakoltatás veszélyétől fenyegetett magyar állampolgárok ne kerülhessenek utcára.)