2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Ha kell, Strasbourgig megy a család
2005. 05. 23. 00:00

Lassan egy esztendeje történt, hogy a körözés alatt álló Jakab Richárdot (†19) megpróbálta elfogni az Auchan bevásárlóközpontban egy rendőr zászlós, aki éppen nem volt szolgálatban.

Lassan egy esztendeje, pontosan 2004. július 25-én történt, hogy a körözés alatt álló Jakab Richárdot (†19) megpróbálta elfogni az Auchan bevásárlóközpontban egy rendőr zászlós, aki éppen nem volt szolgálatban. A fiatalember menekülőre fogta, majd dulakodott az üldözőjével, végül rosszul lett és meghalt. A tragédia után vizsgálat indult a zászlós ellen, amit bűncselekmény hiányában megszüntetett a megyei főügyészség 2004 végén. Az orvos szakértők szerint ugyanis Jakab Richárd halálát veleszületett szívbetegsége okozta.

A család és ügyvédje, dr. Gyury József azonban nem törődött bele ebbe a döntésbe: idén januárban pótmagánvádat nyújtottak be az ügyészségi nyomozóhivatalhoz. Ezt néhány nappal ezelőtt elutasította a Bács-Kiskun Megyei Bíróság. Indoklása szerint a család nem terjesztett elő olyan ténybeli vagy jogi kifogást a teljes körű vizsgálatban fellelhető szakértői véleményekkel szemben, ami a bírósági eljárás megindítását indokolhatta volna.

- A döntés ellen a Legfelsőbb Bíróságnál keresünk jogorvoslatot. Amennyiben ott is elutasítanak minket, akkor a strasbourgi bírósághoz fordulunk, s egyúttal kezdeményezzük az alkotmánybíróságnál a pótmagánvádas eljárásnál tapasztalt ellentmondások feloldását - nyilatkozta a Petőfi Népének dr. Gyury József. A Jakab-dosszié tehát még koránt sincs lezárva: a család az összes lehetséges jogi fórumot végig kívánja járni a haláleset miatt.



A PÓTMAGÁNVÁD jogi intézményét 2003. július 1-jén vezették be Magyarországon. Lényege, hogy az ügyvéd átveszi az ügyészség szerepét: vádat emel, amit ő képvisel, a bíróságnak pedig - amennyiben indokoltnak látja - le kell folytatnia a büntetőeljárást.