HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Ha kell, Strasbourgig megy a család

betűméret csökkentése betűméret növelése
2005 Május 23    Forrás: Petőfi Népe


Ez a cikk archív

A Legfelsőbb Bírósághoz, majd a strasbourgi bírósághoz fordul a kecskeméti Jakab család és ügyvédje, mert a Bács-Kiskun Megyei Bíróság alaptalannak ítélte és elutasította a Jakab Richárd halála ügyében előterjesztett pótmagánvádas indítványt.

Hirdetmény

Lassan egy esztendeje, pontosan 2004. július 25-én történt, hogy a körözés alatt álló Jakab Richárdot (†19) megpróbálta elfogni az Auchan bevásárlóközpontban egy rendőr zászlós, aki éppen nem volt szolgálatban. A fiatalember menekülőre fogta, majd dulakodott az üldözőjével, végül rosszul lett és meghalt. A tragédia után vizsgálat indult a zászlós ellen, amit bűncselekmény hiányában megszüntetett a megyei főügyészség 2004 végén. Az orvos szakértők szerint ugyanis Jakab Richárd halálát veleszületett szívbetegsége okozta.

A család és ügyvédje, dr. Gyury József azonban nem törődött bele ebbe a döntésbe: idén januárban pótmagánvádat nyújtottak be az ügyészségi nyomozóhivatalhoz. Ezt néhány nappal ezelőtt elutasította a Bács-Kiskun Megyei Bíróság. Indoklása szerint a család nem terjesztett elő olyan ténybeli vagy jogi kifogást a teljes körű vizsgálatban fellelhető szakértői véleményekkel szemben, ami a bírósági eljárás megindítását indokolhatta volna.

- A döntés ellen a Legfelsőbb Bíróságnál keresünk jogorvoslatot. Amennyiben ott is elutasítanak minket, akkor a strasbourgi bírósághoz fordulunk, s egyúttal kezdeményezzük az alkotmánybíróságnál a pótmagánvádas eljárásnál tapasztalt ellentmondások feloldását - nyilatkozta a Petőfi Népének dr. Gyury József. A Jakab-dosszié tehát még koránt sincs lezárva: a család az összes lehetséges jogi fórumot végig kívánja járni a haláleset miatt.A PÓTMAGÁNVÁD jogi intézményét 2003. július 1-jén vezették be Magyarországon. Lényege, hogy az ügyvéd átveszi az ügyészség szerepét: vádat emel, amit ő képvisel, a bíróságnak pedig - amennyiben indokoltnak látja - le kell folytatnia a büntetőeljárást.


Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt