2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Romák kegyeiért versengő pártok
2005. 05. 13. 00:00

A Lungo Drom és a Fidesz várhatóan újabb választási megállapodást köt egymással, a koalíciós pártokhoz kötődő cigány szervezetek egyelőre kevésbé tűnnek eltökéltnek.

Sokáig tartotta magát az a vélekedés, hogy a romák közül csak kevesen mennek el választani, és ha elmennek is, a Kádár-korszak iránt érzett nosztalgiájuk miatt így is, úgy is a baloldalra szavaznak. Aztán kiderült, hogy a cigányok körében viszonylag magas a szavazási hajlandóság, és az is, hogy a szocialisták nem élveznek náluk politikai monopóliumot. A jobboldal rájött, hogy van keresnivalója: ezt bizonyította az a megállapodás, amelyet a 2002-es választások előtt - az MSZP nem kis megrökönyödésére - a Lungo Drom és a Fidesz kötött. (A Fidesz színeiben három roma is bekerült a parlamentbe, míg a szocialista párt csak egy cigány jelöltet juttatott mandátumhoz. Igaz, kormányt az MSZP alakíthatott.)

Valószínű, hogy a jövő évi választásokon a pártok minden eddiginél nagyobb erőfeszítéseket tesznek majd a romák kegyeinek elnyeréséért. Kupa Mihály, a Centrum párt elnöke például már most elérkezettnek látta az időt ahhoz, hogy nyílt levelet intézzen a cigánysághoz. "A rendszerváltás után a Centrum lesz az első párt, amelyben a cigányok nem fognak csalódni" - állította.

Varga József, az egyik fideszes roma képviselő kérdésünkre közölte: minden bizonnyal újra megállapodást köt egymással a Fidesz és a Lungo Drom. Azt, hogy mikor írják alá, a cigány politikus nem tudta pontosan megmondani. Szeptember előtt aligha. Varga József mindenesetre a maga részéről szeretné, ha a szövetség minél szélesebb lenne, s helyet kapnának benne más, egyelőre meg nem nevezett cigány szerveződések is.

A jelek szerint Gyurcsány Ferenc is úgy gondolja, hogy nem lehet elég korán megkezdeni a kampányolást: a miniszterelnök nemrégiben ellátogatott az Orczy-kertben tartott nagyszabású roma majálisra. A rendezvény egyik szervezője az a Roma Parlament volt, amelynek vezetői egyértelműen a szocialista és liberális értékrendhez kötődnek. Zsigó Jenő, a Roma Parlament elnöke azonban kijelentette, hogy korai lenne bármiféle választási együttműködésről beszélni. Annál is inkább, mert azokból az ígéretekből, amelyeket hatalomra kerülése előtt az MSZP - és részben az SZDSZ - tett a cigányoknak, szinte semmi nem valósult meg. A kormánynak nem egészen egy éve van arra, hogy törlesszen valamit az adósságaiból - mondta Zsigó.

Kérdés például, módosul-e a kisebbségi és a választójogi törvény, megjelennek-e nevesítve a cigányügyi programok az új nemzeti fejlesztési tervben, lehetővé válik-e, hogy az állami kézben tartott roma közélet helyett megerősödjön a cigány önszerveződés. A Roma Parlament elnöke mindehhez kevés reményt fűz. Szerinte nagy felelősség terheli azokat az időközben európai képviselővé választott szocialista politikusokat, akik "bebetonozták" tisztségébe Teleki László cigányügyi államtitkárt. Zsigó úgy véli, Teleki nem alkalmas posztjára, más MSZP-s politikusok pedig egész egyszerűen nem mutatnak hajlandóságot arra, hogy érdemben foglalkozzanak a romák helyzetével.

Az ismertebb cigány személyiségek közül a kormánypárti tábort erősíti Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke, aki előzőleg Medgyessy Péter kormányfő tanácsadója volt, jelenleg pedig tagja Gyurcsány Ferenc egyik tanácsadó testületének. A szocialisták potenciális támogatói közé tartozik a CSZOSZ (Cigány Szervezetek Országos Szövetsége) és az MCF (Magyarországi Cigány Szervezetek Fóruma) is. Ez a két szervezet az, amelyik a Roma Parlamenttel összefogva az országos cigány választáson legyőzte a Farkas Flórián által vezetett Lungo Drom-koalíciót.

Az újra és újra elhangzó feltételezések szerint a CSZOSZ-t még mindig annak korábbi elnöke, Teleki László államtitkár irányítja a háttérből. Az MCF vezetője Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke. Ahogyan a Lungo Drom a Fidesszel, úgy az MCF az MSZP-vel lépett szövetségre a 2002-es választások előtt. (Azaz mégsem ugyanúgy: a szocialistákkal aláírt MCF-es megállapodás főként csak általánosságokat tartalmazott.)

Kolompár lapunknak elmondta, hogy az MCF a nyár végén esedékes közgyűlésen dönt a szocialistákkal való együttműködés feltételeiről. Két félen múlik a megegyezés - állapította meg. A legfontosabb szerinte az, hogy az MCF garanciákat kapjon programja megvalósítására. Másrészt Kolompár Orbán nem zárta ki azt a lehetőséget sem, hogy a szocialistákkal kötendő esetleges megállapodás a romáknak szánt parlamenti mandátumokról is rendelkezik majd.