2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Elképesztő jelentés oroszországi cigányok helyzetéről
2005. 05. 12. 00:00

A 2002-es népszámlálás hivatalos adata szerint 182 ezer cigány él Oroszországban, ahol a cigányok emberi jogait védő szervezetek kimutatásai szerint viszont több mint egymillióan vannak.

Egy iskolai olvasókönyv például arra inti a kisdiákokat, hogy ne érjenek cigányokhoz, nehogy megfertőződjenek. Egy cigány nő mezőn volt kénytelen megszülni gyermekét, mert a mentők nem voltak hajlandók bevinni a szülészetre.

Egy országos tévécsatorna olyan riportot sugározott, amelyben valaki kijelentette, hogy napalmmal meg kellene égetni a cigányokat - sorolt fel Petrova néhány különösen elrettentő esetet a jelentésből.

Hozzátette: a faji előítéletek miatt sok cigány nem jut oktatáshoz, egészségügyi ellátáshoz, nem tanulhat szakmát. A hatóság gyakran bánik durván, olykor erőszakosan a romákkal.

A 2002-es népszámlálás hivatalos adata szerint 182 ezer cigány él Oroszországban, ahol a cigányok emberi jogait védő szervezetek kimutatásai szerint viszont több mint egymillióan vannak. Az emberjogvédők azzal magyarázzák a tetemes eltérést, hogy a hátrányos megkülönböztetéstől tartva sok cigány eltitkolja származását.

Új romaügyi biztost neveztek ki a kormányba Orbán Viktor miniszterelnök szerda este Sztojka Attilát nevezte ki egy kormányhatározatban a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosnak. Ötfős titkárságot is kap.

Közzétette: RomNet – 2021. augusztus 5., csütörtök