HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Hétszáz szegregált általános iskolai osztály van Magyarországon

betűméret csökkentése betűméret növelése
2005 Május 10    Forrás: Népszabadság


Ez a cikk archív

Ma Magyarországon mintegy hétszáz olyan általános iskolai osztály működik, ahol szegregáltan, azaz elkülönítve tanulnak a cigány gyerekek - mondta Daróczi Gábor, az Oktatási Minisztérium roma miniszteri biztosa kedden, a témában rendezett budapesti konferencián.

Hirdetmény

Az ilyen osztályokban kisebb a technikai felszereltség, a tanárok szakos képzettsége magasan elmarad az átlagtól - mutatott rá Daróczi Gábor, aki szerint probléma az is, hogy a roma és a nem roma tanulók "nem látják egymást, nem tanulnak együtt", és így nagyon könnyen előfordulhat az, hogy felnőtt korukban mindenféle ködös gondolataik lesznek a másikról.

A miniszteri biztos, az Ec-Pec Alapítvány Minőségi közoktatással a szegregáció ellen című konferenciáján szólt arról is, hogy Magyarországon gyenge az iskolák ellenőrzési rendszere.

A tanfelügyelői rendszer 1985-ben megszűnt, s "jelen pillanatban az iskolák belső dolgaiba rettenetesen nehéz bepillantást nyerni" - mondta Daróczi Gábor, rámutatva arra, hogy a szaktárca is csak az Állami Számvevőszéken és az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközponton keresztül tud információkhoz jutni.

Ürmös Andor, az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium roma integrációs főosztályvezetője pozitívumként értékelte, hogy ma már Magyarországon nyíltan lehet társadalmi és jogi diskurzust folytatni a szegregáció kérdésköréről.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Lemezbemutató koncertre készül a Parno Graszt

  • Mit éreznek a romák az elmúlt évek növekedéséből?

  • Forgács István: A cigányság felzárkózása gazdasági kérdés

  • Segítségnyújtás a kárpátaljai magyar közösségnek

  • Cigány magyar - csapatépítő tréning a JurányibanCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt