2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Sződ szabadulna a roma gyerekektől
2005. 05. 04. 00:00

A Csörögi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke szerint a sződiek meg akarnak szabadulni a csörögi roma gyerekektől, ezért találták ki ürügyként az iskola rossz állapotát.

Mivel egy közigazgatási egységként működtek, eddig a sződi általános iskolába jártak a csörögi roma gyerekek is. Most azonban a sződi önkormányzat arra hivatkozva, hogy a két épületből álló iskola egyik szárnya rossz állagú, a nyolc kilométerre lévő Vácra tanácsolta el a csörögi roma gyerekeket. Ugyanakkor bár a "rossz" épületben jelenleg tanulnak nem roma gyerekek is, azokat nem küldené az önkormányzat Vácra.

Ezt a Roma Sajtóközpontnak az iskola igazgatója azzal indokolta: ha a kilencven csörögi roma gyerek máshova jár, akkor a többiek elférnek a "jó" épületben. A rossz épületet egyébként forráshiányra hivatkozva az önkormányzat egyelőre nem akarja felújítani.

A Csörögi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke szerint a sződiek meg akarnak szabadulni a csörögi roma gyerekektől, ezért találták ki ürügyként az iskola rossz állapotát. Rostás Iván megjegyezte: az önkormányzat sem őket, sem pedig az érintett szülőket nem tájékoztatta a tervezett lépésről, csak azután, hogy felvette a kapcsolatot Vác polgármesterével.

A váci önkormányzat Közművelési és Oktatási Osztályán azt mondták: a helyi polgármester még nem adott megbízást a gyerekek átvételével kapcsolatos teendők előkészítésére. Bódisné Elek Ilona osztályvezető közölte: a gyerekek átvétele szakbizottsági majd városi közgyűlési döntés után lehetséges.

A csörögi cigány önkormányzat a Roma Polgárjogi Alapítványhoz fordult jogorvoslatért, amely vizsgálatot indít.