HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Sződ szabadulna a roma gyerekektől

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Sződ, Csörög
2005 Május 04    Forrás: Papp Nóra - Roma Sajtóközpont


Ez a cikk archív

Sződ község önkormányzata kilencven csörögi iskolás roma gyereket Vácra irányítana. Az önkormányzat arra hivatkozik, hogy az iskola egyik épülete rossz állaga miatt nem alkalmas az oktatásra, a Csörögi Cigány Kisebbségi Önkormányzat képviselői etnikai tisztogatást emlegetnek.

Hirdetmény

Mivel egy közigazgatási egységként működtek, eddig a sződi általános iskolába jártak a csörögi roma gyerekek is. Most azonban a sződi önkormányzat arra hivatkozva, hogy a két épületből álló iskola egyik szárnya rossz állagú, a nyolc kilométerre lévő Vácra tanácsolta el a csörögi roma gyerekeket. Ugyanakkor bár a "rossz" épületben jelenleg tanulnak nem roma gyerekek is, azokat nem küldené az önkormányzat Vácra.

Ezt a Roma Sajtóközpontnak az iskola igazgatója azzal indokolta: ha a kilencven csörögi roma gyerek máshova jár, akkor a többiek elférnek a "jó" épületben. A rossz épületet egyébként forráshiányra hivatkozva az önkormányzat egyelőre nem akarja felújítani.

A Csörögi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke szerint a sződiek meg akarnak szabadulni a csörögi roma gyerekektől, ezért találták ki ürügyként az iskola rossz állapotát. Rostás Iván megjegyezte: az önkormányzat sem őket, sem pedig az érintett szülőket nem tájékoztatta a tervezett lépésről, csak azután, hogy felvette a kapcsolatot Vác polgármesterével.

A váci önkormányzat Közművelési és Oktatási Osztályán azt mondták: a helyi polgármester még nem adott megbízást a gyerekek átvételével kapcsolatos teendők előkészítésére. Bódisné Elek Ilona osztályvezető közölte: a gyerekek átvétele szakbizottsági majd városi közgyűlési döntés után lehetséges.

A csörögi cigány önkormányzat a Roma Polgárjogi Alapítványhoz fordult jogorvoslatért, amely vizsgálatot indít.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Mit éreznek a romák az elmúlt évek növekedéséből?

  • Forgács István: A cigányság felzárkózása gazdasági kérdés

  • Segítségnyújtás a kárpátaljai magyar közösségnek

  • Cigány magyar - csapatépítő tréning a Jurányiban

  • Orbán Viktor védi, de az OLAF elővenné Farkas Flóriánt isCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt