2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Javult a romák helyzete, de még van tennivaló
2005. 04. 22. 00:00

A hálózat 30 ügyvédjéhez a három és fél évvel ezelőtti indulás óta több mint négyezer hasonló ügy érkezett, ebből csaknem 300 diszkriminációs jellegű volt.

A bankhitelhez néha elég, ha egy ügyvéd bekíséri a bankba azt a romát, aki korábban ugyanitt még esetleg információt sem kapott a lehetőségekről. Több más példa mellett ez is említette Furmann Imre, az igazságügyminiszter tanácsadójaként, a Roma Antidiszkriminációs Hálózat pilisszentkereszti konferenciáján.

A hálózat 30 ügyvédjéhez a három és fél évvel ezelőtti indulás óta több mint négyezer hasonló ügy érkezett, ebből csaknem 300 diszkriminációs jellegű volt. Furmann Imre friss példaként említett egy borsodi település polgármesterének bíróságon végződött esetét.

- Amikor a polgármester a kisebbségi önkormányzatnak az elnökét bántalmazta, ott bíróság a napokban pénzbüntetéssel sújtotta a polgármestert mégpedig 160 ezer forint pénzbüntetéssel - mondta Furmann Imre.

A polgármestert a közügyek gyakorlásától nem tiltották el, tehát továbbra is hivatalában maradhat - mondta még el a szakember. A konferencián Petrétei József igazságügyi miniszter kifejtette: nagy szükség van a jogvédő szervezetekre, mert nem egyszer még az állami szervek sem tartják be a jogszabályokat. Fontos ugyanakkor az is, hogy állami finanszírozású jogvédő szervezetek, mint ez a hálózat, vagy a tárca által 12 megyében működtetett ügyfélszolgálati irodák, továbbá a civil szférában létezők szorosabban együttműködjenek.

A diszkrimináció ugyanakkor nem jogi kérdés és nem csak a romákat érinti - hangsúlyozta a miniszter. A szociális tárca roma ügyekért felelős államtitkára arról beszélt: a romák jogsérelmeik rendezéséhez sokszor nem kérnek segítséget, mert attól félnek, hogy meg sem hallgatják őket, pedig a cigányság integrációját nagyban segítheti az antidiszkriminációs hálózat - tette hozzá Teleki László.