2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Járóka romákról szóló uniós határozati javaslatról
2005. 04. 21. 00:00

Az Európai Bizottság foglalkoztatási, munkaügyi viszonyok és szociális ügyek főigazgatósága szemináriumot tartott "A romák helyzete a kibővített Európában" címmel.

A konferencia résztvevői, mind a kérdésben érintett kompetens személyek: az egyes országok politikai képviselői, tudósok, roma szervezetek és szociális dolgozók, valamennyien hívei annak a határokon átívelő kezdeményezésnek, melynek célja a romák társadalmi beilleszkedésének és az egyenlő esélyek megteremtésének előmozdítása. - közölte Járóka Lívia.

A bővítést követően a roma közösség képezi a legnagyobb etnikai kisebbséget Európában: a Világbank jelentése szerint számuk 7 és 9 millió közöttire tehető. Járóka Lívia hangsúlyozta: a probléma gyökere a határozott politikai lépések hiányában rejlik. Véleménye szerint idáig az unió nem alakított ki egyértelmű stratégiát a romák helyzetével kapcsolatban.

Annak ellenére, hogy számos javaslat született az unió jogi eszközeinek célzott fejlesztéséről, megoldás még nincs. Járóka szerint a foglalkoztatáspolitika a roma integrációs törekvések egyik legnagyobb hiányossága. Az aktív munkaerőpiac szabályozásának kiemelt jelentősége van, amellyel a nemzeti kormányok általában nem foglalkoznak.

A néppárti képviselő úgy vélte: a romákat és utazókat érintő súlyos gazdasági problémákat mindaddig nem lehet felszámolni, amíg az egyes tagországok nem tekintik politikai prioritásnak a munkaerőpiacra történő bekerülés és a kereseti lehetőségekhez való hozzájutás egyenlő esélyeinek megteremtését.

Az unió szerepe a kérdésben az, hogy kialakítsa azt a jogi hátteret, amely a tagországokat kötelezi a szükséges intézkedések megtételére - tette hozzá Járóka, aki még azt is közölte: az Európai Bizottság roma kérdéssel kapcsolatos állásfoglalását az Európai Parlament április 27-i ülésén ismerteti. A határozati javaslat elkészítésében részt vesznek az európai konzervatívok, liberálisok, szocialisták és zöldek.