2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Szolnoki iskolabezárások: Farkas Flórián az oktatási ombudsmanhoz fordult
2005. 04. 19. 00:00

Az intézmények megszűnésével járó iskola-átszervezésekről március 31-én határozott Szolnok önkormányzata.

A szolnoki önkormányzat márciusi ülésén hozott döntése után nagyon sok, döntően roma szülő keresett fel, hogy a Lungo Drom segítségét kérjék a két peremkerületi iskola bezárásának megakadályozásért, mert az rendkívül hátrányosan érintené gyerekeiket a tanulásban - mondta a fideszes országgyűlési képviselő, a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség elnöke. Ezért Botka Lajosnéhoz, Szolnok polgármesteréhez fordultam levélben azzal a kéréssel, hogy az iskola-összevonásokat ismét tárgyalja meg a közgyűlés - tette hozzá Farkas.

A városvezető azonban "válaszra sem méltatott", így kénytelen voltam az ügyben Aáry-Tamás Lajost, az oktatási jogok miniszteri biztosát megkeresni - közölte a Lungo Drom elnöke.

Az intézmények megszűnésével járó iskola-átszervezésekről március 31-én határozott Szolnok önkormányzata. A döntés szerint az általános iskolák közül a Kölcsey tanulóit a Mátyás király iskolába helyezték át, a Tallinn városrészi és a Kodály nevét viselő intézményeket pedig összevonták. A hatékonyabb működtetés érdekében szintén összevonták Szolnok Széchenyi városrészének két alapfokú oktatási intézményét is.

A peremkerületi Tallinn és Kölcsey általános iskolák nyári megszűnésével járó átszervezést Botka Lajosné polgármester a folyamatosan csökkenő iskolai gyermeklétszámmal indokolta. Példaként elmondta, hogy a 2002-es felmérés óta jelenleg hatszázzal kevesebb gyerek tanul, és 2006-ig kereken újabb négyszázzal csökken majd a számuk. Hangsúlyozta, az átszervezés éppen annak a több ezer gyerekeknek az érdekében történt, akik most tanulnak az intézményekben.

Az ellenzéki fideszes és demokrata fórumos képviselők vitatták a döntés átgondoltságát, és felhívták a figyelmet arra, hogy a Tallinn iskola éppen az egyre gyarapodó sajátos nevelési igényű külvárosi diákok tanításában ért el szép eredményeket. Elhangzott: Szolnok inkább lemondott a Kölcsey iskola fejlesztéséhez európai uniós pályázaton nyert 60 millió forintról, csakhogy az átszervezést megvalósíthassa.