HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Szolnoki iskolabezárások: Farkas Flórián az oktatási ombudsmanhoz fordult

betűméret csökkentése betűméret növelése
2005 április 19    Forrás: hirado.hu


Ez a cikk archív

Az oktatási ombudsmanhoz fordult a szolnoki iskolabezárások ügyében Farkas Flórián, mert véleménye szerint a megszületett határozatok rontják a roma származású tanulók egyenlő és hatékony oktatásának esélyét.

Hirdetmény

A szolnoki önkormányzat márciusi ülésén hozott döntése után nagyon sok, döntően roma szülő keresett fel, hogy a Lungo Drom segítségét kérjék a két peremkerületi iskola bezárásának megakadályozásért, mert az rendkívül hátrányosan érintené gyerekeiket a tanulásban - mondta a fideszes országgyűlési képviselő, a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség elnöke. Ezért Botka Lajosnéhoz, Szolnok polgármesteréhez fordultam levélben azzal a kéréssel, hogy az iskola-összevonásokat ismét tárgyalja meg a közgyűlés - tette hozzá Farkas.

A városvezető azonban "válaszra sem méltatott", így kénytelen voltam az ügyben Aáry-Tamás Lajost, az oktatási jogok miniszteri biztosát megkeresni - közölte a Lungo Drom elnöke.

Az intézmények megszűnésével járó iskola-átszervezésekről március 31-én határozott Szolnok önkormányzata. A döntés szerint az általános iskolák közül a Kölcsey tanulóit a Mátyás király iskolába helyezték át, a Tallinn városrészi és a Kodály nevét viselő intézményeket pedig összevonták. A hatékonyabb működtetés érdekében szintén összevonták Szolnok Széchenyi városrészének két alapfokú oktatási intézményét is.

A peremkerületi Tallinn és Kölcsey általános iskolák nyári megszűnésével járó átszervezést Botka Lajosné polgármester a folyamatosan csökkenő iskolai gyermeklétszámmal indokolta. Példaként elmondta, hogy a 2002-es felmérés óta jelenleg hatszázzal kevesebb gyerek tanul, és 2006-ig kereken újabb négyszázzal csökken majd a számuk. Hangsúlyozta, az átszervezés éppen annak a több ezer gyerekeknek az érdekében történt, akik most tanulnak az intézményekben.

Az ellenzéki fideszes és demokrata fórumos képviselők vitatták a döntés átgondoltságát, és felhívták a figyelmet arra, hogy a Tallinn iskola éppen az egyre gyarapodó sajátos nevelési igényű külvárosi diákok tanításában ért el szép eredményeket. Elhangzott: Szolnok inkább lemondott a Kölcsey iskola fejlesztéséhez európai uniós pályázaton nyert 60 millió forintról, csakhogy az átszervezést megvalósíthassa.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

  • Cinka a keresztfánál

  • Kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli fennállását a Romani DesignCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt