2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Roma bojkott a sertéshúsra a holokauszt meggyalázásáért
2005. 04. 19. 00:00

A vágóhíd a volt koncentrációs tábor roma áldozatainak emlékműve helyén áll. A romák a turistáktól a cseh sertéshús bojkottálását is kérik.

A csehországi roma szervezetek újabb petícióban kérik annak a vágóhídnak az eltávolítását, amely Lety u Písku városban található a holokauszt roma áldozatai emlékművének helyén.

Az emlékművet 1995-ben Václav Havel az akkori cseh köztársasági elnök avatta fel. A cigányoknak szánt koncentrációs táborban, amelyet a háború idején protektorátus alatt a cseh hivatalok vezették, több mint 1300 romát tartottak fogva. A lágerben a felnőttek mellett 241 gyermek vesztette életét. A tábor helyén 1974-ben egy sertésvágóhidat építettek, amely ellen a csehországi romák már a kilencvenes évektől máig tiltakoznak, eddig eredménytelenül.

A roma szervezetek most egy új petícióban kérik a vágóhíd eltávolítását, és a köztársasági elnökhöz, a parlamenthez, az egyházakhoz és nemzetközi civil szervezetekhez fordulnak támogatásért. .

Ondrej Gina a Roma Regionális Szervezet Kuratóriumának elnöke a Roma Sajtóközpontnak elmondta: "a jelenlegi kormányválság miatt a roma szervezetek a hónap végén nyújtják be a petíciót a köztársaság elnökének és a kormánynak." A romák ezen kívül arra is felszólítjuk a külföldi turistákat: ha látogatóba jönnek az országukba, akkor tiltakozásképpen ne egyenek sertéshúst.

A roma holokauszt áldozatainak kárpótlási bizottsága és az európai parlamenti képviselő, Milan Horácek előkészítettek egy dokumentumfotó kiállítást, amely a romák Lety u Písku koncentrációs táborának szenvedéseire emlékeztet. A tárlat szervezői abban bíznak, hogy nyomást tudnak gyakorolni a kormányra a vágóhíd eltávolítására. A kiállítást júniusban a cseh parlament épületében rendezik meg.