2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Romának nem eladó a ház
2005. 04. 15. 00:00

Volt rá pénze, mégsem vehette meg a korábban lefoglalózott házat egy roma család a Hajdú-Bihar megyei Hosszúpályiban.

Házat akart vásárolni Hosszúpályiban Lakatos Miklós. A három gyermekes fiatalember feleségével építkezni akart egy telken, ezért a tulajdonossal előszerződést kötöttek a házra. Foglalóként 100 ezer forintot ki is fizettek, de néhány nappal később az eladó váratlanul megjelent náluk és közölte: meggondolta magát.

"Neki vissza kell mondania ezt a lakás eladást, mert mi nem építkezhetünk ott mivel, hogy én cigány vagyok. Meg mondta Marika néni, hogy a szomszédok mondták ott, hogy nekünk nem ott a helyünk abba az utcába, hanem nekünk van erre külön rész a cigánytelep. Nekünk ott kell építkezni, nem ide" - mondta Lakatos Miklós.

A fiatalok állítják: az alpolgármester és a polgármester vette rá az asszonyt - aki egyébként a hivatalban dolgozik - hogy ne nekik adja el a házát. Berényi András ezt cáfolja. A polgármester politikai lejáratásról beszél.

"A lányomat is bele akarják keverni, aki a szomszéd utcában lévő telken lakik. Semmilyen nyomást én erre a családra illetve erre az eladóra nem gyakoroltam" - nyilatkozta Berényi András Fideszes polgármester.

Lakatosék most is saját házukban laknak, jelenlegi szomszédaik rendes-dolgos embereknek ismerik őket.

"Nagyon jó szomszédságban vagyunk. Semmi gondunk nincs egymással. Tiszták mint ahogy az látható rendbe tartják az épületet kívülről is" - jelentette ki a szomszéd Erdei Csaba.

Az ügy érdekessége, hogy az eladó pár nappal később mégis eladta házát, de már nem Laktoséknak. Ezután kezdett vizsgálódni a helyi kisebbségi önkormányzat elnöke is, aki szerint hátrányos megkülönböztetés érte a roma családot.

Szerettük volna megtudni, hogy a házat végül is miért nem a roma fiataloknak adta el a ház tulajdonosa. Az asszonnyal beszéltünk, nem állt kameránk elé, viszont telefonon szó szerint azt mondta: "nyomást gyakoroltak rá", de konkrét neveket nem mondott.