2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Csúszópénzért szerzett támogatást a pécsi szocialista
2005. 03. 29. 00:00

Eljárást indított a rendőrség három férfi ellen, akik a gyanú szerint több tíz millió forintot sikkasztottak el, valamint csalásban és befolyással való üzérkedésben működtek közre.

Eljárást indított a rendőrség három férfi ellen, akik a gyanú szerint több tíz millió forintot - roma pályázatokból származó pénzt - sikkasztottak el, valamint csalásban és befolyással való üzérkedésben működtek közre. A bűncselekménnyel a Volt Állami Gondozottak Egyesületének (VÁG) elnökét, a Pécsi Tudományegyetem egyik phD-s óraadóját és Andráska Gergelyt, az MSZP 2002-es országgyűlési képviselőjelöltjét gyanúsítják.

Az ügyészségen önként tett (részben ön-) feljelentést a VÁG elnöke, mint mondta, azért, mert le akarta leplezni a szocialista lobbit. A rendőrség és a Nemzeti Nyomozó Iroda ezután kapcsolódott be az akcióba.

A rendőrök Andráska Gergelyt akkor érték tetten, amikor átvett 1,2 millió forint kenőpénzt Budapest belvárosában, az Oktogonnál, az ünnepek előtt egy nappal. Cserébe azt ígérte, államtitkári szinten intézi el, hogy az egyesületet - korábbi hamis számlázásai miatt - ne ellenőrizzék. A szervezet elnöke szerint az ügyben magas rangú politikusok is érintettek, az egyik politikai államtitkár kapta volna a pénz nagyobbik részét, ezt azonban a rendőrség cáfolta. Sőt szerintük egyszerűen átverték a VÁG vezetőjét.

- Andráska Gergelyt és D. Árpád "pályázatírót" közel egy időben fogtuk el, előbbit Budapesten, utóbbit Pécsett. Kihallgatásuk is egy időben történt, és egyértelművé vált, hogy a minisztériumi vezetőkre és a politikusokra, illetve a pártokra való hivatkozás fiktív volt, csak azért tették, hogy mielőbbi fizetésre kényszerítsék az egyesület vezetőjét. A pénzt maguknak akarták megtartani - magyarázta el sajtótájékoztatóján Kertész János, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója.

Az ügy előzménye, hogy korábban az ügyészség kiderítette, törvénytelenül működik a pécsi egyesület, a pályázati pénzeket saját célra költik el, de előfordult, hogy drogprevenció címén bált rendeztek a megyei önkormányzat dísztermében. Ezt a szervezet vezetője is elismeri, ugyanakkor azt állítja, lobbipénzt kellett fizetnie, és Andráska garantálta a minisztériumi pozitív elbírálást.

- Egy ízben különböző szervezetek - mint például a Máltai Szeretetszolgálat - csak 300 ezer forintot kaptak, de "drogos szervezeteknek" is csak 800 ezer forint jutott a keretből, míg az egyesület, ki tudja, miért, 2,5 millió forintot kapott - mondta Varga István, az egyesület elnöke a Magyar Nemzetnek.

Szerinte többek között ez is azt erősíti, hogy erőteljes MSZP-s lobbi működött a háttérben, ugyanis az egyesülettel korábban is törvényességi problémák voltak, ő maga pedig volt már büntetve is, ennek ellenére szépen csordogált a pénz. Csak fizetnie kellett Andráskának. A rendőrségen közölték, most minden olyan roma pályázatot, amely az érintett három személyhez kapcsolható, átvizsgálnak, mert nem kizárt, hogy több bűncselekményt is elkövettek.

Az MSZP Baranya megyei honlapján Andráska Gergelyről többek között azt írják: "A 7. számú választókerület szocialista önkormányzati képviselő jelöltje aktívan részt vett az idei (2002) országgyűlési választási kampányban, így részese volt Szili Katalin, Kékes Ferenc és Toller László választási sikerének."