2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kolompár roma összefogást sürget
2005. 03. 20. 00:00

Összefogásra szólított fel a cigányság helyzetének javítása és integrációjának felgyorsítása érdekében az Országos Cigány Önkormányzat elnöke.

A roma szervezetek tagjainak félre kell tenniük, hogy eddig hol, milyen pártszínekben politizáltak, mostantól pedig elsősorban a romák érdekeit kell képviselniük a pártokkal és a mindenkori kormányokkal szemben - hangoztatta Kolompár Orbán a Magyar Cigány Szervezetek Fóruma Baranya megyei taggyűlésén. Az Országos Cigány Önkormányzat elnöke szerint eljött az ideje, hogy a romák mérleget vonjanak, mi is történt velük a rendszerváltás óta, és eldöntsék, mihez kezdejenek most. Ha összefognak, a belpolitika meghatározó tényezőjévé tudnak válni - hívta fel a figyelmet a politikus.

Kolompár Orbán beszámolt róla, hogy roma szervezetek értékelése szerint a roma társadalom élethelyzete az elmúlt másfél évtizedben nem javult, hanem romlott. A cigányság jelenleg már a gazdaság perifériáján sem tud megkapaszkodni - mutatott rá. Vélekedése szerint mindez a kormányok és parlamenti pártok negatív politizálásából is adódott. Bár ebben a parlamenti ciklusban több pozitív döntés is született a cigányságot illetően, ezek a programok a végrehajtásnál elakadtak, nem jutottak el a vidéken élő, egyszerű roma emberekhez - tette hozzá.