2024 April 23., Tuesday/Béla napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Megkezdődhet a romatelepek felszámolása
2005. 03. 18. 00:00

A támogatásra érdemesnek tartott pályamunkák készítőit a jövő hónap végén ismerhetjük meg - mondta Teleki László egy országos roma közéleti konferenciát követő sajtótájékoztatón.

A kétfordulós pályázatra 40 település jelentkezett, közülük 22 jutott a második körbe. A támogatásra érdemesnek tartott pályamunkák készítőit a jövő hónap végén ismerhetjük meg - mondta Teleki László egy országos roma közéleti konferenciát követő sajtótájékoztatón.

Az államtitkár közölte: a szakemberekből álló bíráló bizottság főként azokat a pályázókat részesítette előnyben, amelyek a telepek megszüntetésén túl terveket dolgoztak ki különböző, a foglalkoztatást és képzést segítő programok beindítására. Ez egy komplex program, amely a lakhatási körülmények javításán túl célul tűzi ki a foglalkoztatás bővítését, a cigányság integrációját - tette hozzá.

Teleki László nem kívánt találgatásokba bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy a 800 millió forintból hány telep felszámolására nyílik lehetőség. Azt hangoztatta, hogy erre elkülönített összeg idén először szerepel a költségvetésben. A forrás lehetővé teszi azt is, hogy megfelelő kalkulációkat készíthessenek és kellő tapasztalatokat szerezzenek az összesen mintegy félezer hazai romatelep felszámolásához és az ott élő 120 ezer ember életkörülményeinek javításához - húzta alá.

Dógi János, a Cigány Szervezetek Országos Szövetségének elnöke elmondta: a szövetség kezdeményezi egy országos roma közéleti kongresszus összehívását. Elképzelései szerint a negyedévente tartandó tanácskozáson mindazon roma és nem roma szervezetek képviselői vennének részt, akik tenni kívánnak a romák integrációjáért, megbeszélnék az ezzel kapcsolatos teendőket, megosztanák egymással ötleteiket.