2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Daróczi Ágnes kapta az SZDSZ nőnapi díját
2005. 03. 08. 00:00

Daróczi Ágnes újságíró, népművelő, etnológus, előadóművész kapta idén a Szabad Demokraták Szövetsége által alapított Vig Monika-díjat, az emberi jogok védelmében végzett munkája elismeréseként.

Az elismerést - amelyet minden évben nőnap alkalmából osztanak ki - Kuncze Gábor adta át az SZDSZ székházában. A pártelnök kiemelte: Daróczi Ágnes népművelőként évtizedek óta sokat tesz a cigány kultúra megismertetéséért és elfogadtatásáért, munkáját a romák érvényesülése, elfogadása és felemelkedése érdekében végzi.

Daróczi Ágnes, többek között, a Kalyi Jag együttes tagjaként lép fel versekkel és cigány népköltészettel. 1979 és 1989 között megszervezte az autodidakta cigány képzőművészek országos kiállítását és 1984 óta évenként a hagyományőrző cigány folklóregyüttesek találkozóit.

Etnológusként a munkásszállásokon élő cigány dolgozók körülményeit kutatja, nemzetközi cigány kulturális találkozókat szervez. Az Amalipe Cigány Kultúra és Hagyományőrző Egyesület alapítója és 1992-ig elnöke is egyben. 1992-98 között az MTV Cigány Magazinjának főszerkesztője, 1998-ban az SZDSZ országgyűlés képviselőjelöltje lett, 2000-04-ig pedig, a Romaversitas Láthatatlan Kollégium programigazgatója.

Az SZDSZ a fiatalon elhunyt újságíró emlékére 2002-ben alapította a Vig Monika-díjat a rendszerváltásban nagy szerepet játszó magyar liberális nők számára. A díjat az SZDSZ országgyűlési képviselőnői ítélik oda és adják át a nőnapon egy-egy olyan nőnek, aki a közéletben kiemelkedő munkásságról, helytállásról és emberségről tett tanúbizonyságot.

Az idén negyedízben odaítélt Vig Monika-díj kitüntetettje 2002-ben Halda Alíz, az SZDSZ egyik alapítója, korábbi országgyűlési képviselője, 2003-ban Ferge Zsuzsa szociológus, 2004-ben pedig Pelle Andrea ügyvéd, a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő civil szervezet ügyvivője volt.