2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Nincs nyugalom Egyeken
2005. 03. 04. 00:00

A helyi cigányság szerint 2002-ben pénzt és csomagokat kaptak annak fejében, ha Hegyesi Kálmán polgármester-jelöltre szavaznak.

A Hajdú-Bihar megyei Egyekre eredetileg azért mentem, hogy azokról a 2002-ben elkövetett állítólagos választási visszaélésekről tájékozódjak, amelyekkel kapcsolatban az Országos Választási Bizottság az idén februárban tett bejelentést az Országos Rendőr-főkapitányságon. A bizottság a február 3-i ülésén megtekintett egy videofelvételt, amelyben nyolc egyeki lakos arról számolt be, hogy a csaknem hatezer lelkes községben a 2002-es önkormányzati választás során pénzt és csomagokat kaptak annak fejében, ha Hegyesi Kálmán független polgármesterjelöltre szavaznak. A választást hat jelölt közül Hegyesi Kálmán nyerte meg: 2319 szavazatból 990-et szerzett.

Ficzere Lajostól, az Országos Választási Bizottság elnökétől megtudtam: ha a csalást valóban elkövették, akkor az ügy a választójogi törvény szerint már elévült, de a testület úgy vélte, hogy lehetnek büntetőjogi vonatkozásai. Ezért tettek bejelentést az Országos Rendőr-főkapitányságon, amely továbbította az ügyet a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságra, ahol még nem döntöttek arról, hogy eljárást indítanak-e vagy sem.

Az Országos Választási Bizottság az Egyeki Roma Erőforrás Fejlesztési Egyesület beadványa alapján vizsgálódott. Ugrai Lászlóné, az egyesület vezetője lakásán találkozom az ügy többi szereplőivel: Borsos Gyulával, a helyi roma kisebbségi önkormányzat elnökével, Laskai Lászlónéval, aki egyike azoknak, akik megszólalnak a videofelvételen, valamint Mucza Józseffel, a polgármester volt barátjával és egykori kampányfőnökével.

Mucza József azt állítja: az ő mikrobuszával szállították a választókat szavazni, pénzt és csomagot azonban nem osztottak a lakosságnak. A többiek - Ugrai Lászlóné, Borsos Gyula és Laskai Lászlóné - egyaránt azt mondják: a romák egy része igenis kapott pénzt a voksokért cserébe. Igaz, hogy sem Ugrai Lászlóné, sem Borsos Gyula nem kapott pénzt, és Laskai Lászlóné is csak a választás után vett fel 15 ezer forintot, amit akkor segélynek hitt. Később jött rá - állítja -, hogy az választási pénz volt. A faluban készült videofelvételen azonban több roma asszony és férfi valóban azt mondja: 3-5 ezer forint közötti összegeket kaptak a polgármester embereitől.

Mucza József ekkor közbeszól:

- Tudnék róla, ha az embereknek pénzt adtunk volna, hiszen én voltam Hegyesi kampányfőnöke. De a szervezett szállítást elismerem, hiszen nem csak a betegekről volt szó, ahogyan a polgármester állítja, hanem több mint száz emberről.

Furcsának tűnik számomra, hogy Mucza József a polgármester egykori barátjaként és kampányfőnökeként elismeri a választók szervezett szállítását. Kiderül: a férfi a Hit gyülekezetének tagja, sőt korábban a gyülekezet helyi pásztora volt, a hite szerint nem szabad hazudni.

- Mindannyian az Úr színe előtt vagyunk - mondja -, igazat kell mondanunk. Elismerem, hogy a szállítással csaltunk, de az nem igaz, hogy pénzt osztottunk.

Mucza Józsefnek a 2002-es önkormányzati választás után romlott meg a kapcsolata Hegyesi Kálmánnal. Ennek szerinte két oka volt:

- Egyrészt nem teljesítette a választási ígéreteit - állítja Mucza József -, másrészt nagyon csúnya dolgokat mondott a romákról. Ezt én nem bírtam elviselni. Akkor jók voltak neki a romák, amikor a szavazatuk kellett, de polgármesterként Hegyesi azt kezdte hangoztatni, hogy a cigányok élősködők, alkoholisták és büdösek.

Ezt megerősíti Borsos Gyula kisebbségi vezető is:

- A polgármester úgy beszél a romákról, mint az állatokról - mondja. - Az igaz, hogy egyes romák elítélhető életmódot folytatnak, de nem szabad mindenkit egy kalap alá venni. Ez megmérgezi a falu közhangulatát is, mert amióta Hegyesi a polgármester, élesebb az ellentét magyarok és romák között. Szerintünk ez kimondottan a polgármester kijelentéseinek és viselkedésének következménye.

Ennek bizonyítására Borsos Gyula egy levelet vesz elő. A cigány kisebbségi önkormányzat címére érkezett, névtelen levél így kezdődik: "Cigányok! Miért nem próbáltok beilleszkedni a társadalomba? Azért, mert bőrötök színe/szaga és a mentalitásotok más? (...) Mindemellett sajnos nagyon felelőtlenül szaporodtok." Az egyoldalas levél ilyen stílusban folytatódik tovább.

- A rendőrségen izgatás miatt fogunk bejelentést tenni - teszi hozzá Borsos Gyula -, mert ennek a folyamatnak megálljt kell parancsolni. És ez csak úgy történhet meg, ha Hegyesi Kálmán még egyszer nem lesz polgármester.

- Szinte mindenki csalódott benne - állítja Ugrai Lászlóné. - Pedig eleinte szimpatikus volt, tudtuk róla, hogy Pestről költözött vidékre, hogy jogi diplomája van. Azt hittük, fellendíti a falut. De alkalmatlan polgármesternek.

A 40 éves Hegyesi Kálmán 2002-ben költözött Budapestről Egyekre. A korábban egy személy- és vagyonvédelmi cégnél igazgatóként dolgozó férfinak elege lett a nagyvárosból, vidékre vágyott. Ismerősei jóvoltából került Egyekre a családjával együtt. A polgármester határozottan tagadja, hogy választási csalást követett volna el. Tagadja azt is, hogy rasszista kijelentéseket tett volna.

- Az elmúlt években névtelen feljelentéseket tettek ellenem az ügyészségen, a rendőrségen, és minden vizsgálatot megszüntettek bűncselekmény hiánya miatt - mondja. - A választási csalások miatt tett bejelentéseket még 2002-ben megvizsgálta a helyi és a területi választási bizottság, és megállapította, hogy nem történtek visszaélések.

Amikor megemlítem neki, hogy Mucza József szerint szervezetten szállítottak több mint száz szavazót voksolni, a polgármester azt válaszolja:

- Betegek, gyengén látók szállításáról tudok, de nagy tömegben, szervezetten nem tettünk ilyet.

A romákkal kapcsolatban Hegyesi Kálmán azt mondja:

- Vannak köztük élősködő emberek. Nem értem, hogy az én adómból miért kell segélyezni olyan embereket, akik nem akarnak dolgozni. Nem általában a cigányokkal van bajom, hanem azzal a civilizációs és kulturális igénytelenséggel, ami a romák nagy részére jellemző.

- Nem gondolja, hogy ez a kijelentése általánosít, és sértő a cigányságra? - kérdezem, mire a polgármester visszakérdez:

- Az nem sértő ránk nézve, hogy az adóforintjainkból nem kenyeret vesznek a gyerekeknek, hanem bedobálják a pénzt játékgépekbe? Én nem általában a cigányokat nem szeretem, hanem ezt a haszontalan életmódot. A cigányok között is vannak kiváló emberek, és a magyarok között is akadnak züllött életmódúak.

A polgármester szavaiból kiderült: áll elébe egy új rendőrségi vizsgálatnak, mert szerinte a helyi ellenzéke nem mond igazat.

Az ellenfelei szerint azonban a polgármester állít valótlanságokat. Ezt hívják patthelyzetnek. Ezen pedig egy esetleges rendőrségi nyomozás sem változtat - bármi legyen a kimenetele.