2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Alkotmánybírósághoz fordult a Lungo Drom alelnöke
2005. 02. 25. 00:00

A képviselő felhívta a figyelmet arra az - Alkotmánybíróság által már 1991-ben megállapított - mulasztásos alkotmánysértésre, amely miatt a parlamentben nincs a kisebbségeknek képviselete.

Magyar Köztársaság Alkotmánybírósága
Budapest
Donáti u- 35-45.
1015


Tárgy: BEADVÁNY


Beadó neve: ifj. Bogdán János
OCO képviselő
Lungo Drom alelnöke

Cím: Országos Cigány Önkormányzat
1074 Budapest, Dohány u. 76.


Tisztelt Alkotmánybíróság!

Alulírott ifj. Bogdán János OCÖ képviselője, a Lungo Drom alelnöke (1074 Budapest, Dohány u. 76.) kérem a Tisztelt alkotmánybíróságot, hogy az alábbiakban előadott indokaim alapján állapítsa meg a választási eljárásról szóló 1997. évi C törvény, alkotmánysértő tényét.


INDOKLÁS


Magyar Köztársaság Alkotmánya egyértelműen rendelkezik arról, hogy a Magyar Köztársaság területén elő nemzeti és etnikai kisebbségek jogait külön kiemelve teljesjogú, teljeskörű önálló képviseletét biztosítani kell. Sajnálattal kell megállapítanom, hogy a választási eljárásról szóló 1997. évi C törvény figyelmen kívül hagyta az Alkotmányt, akkor amikor megszületett a törvény. Ellentmondásos a fenti törvény atekintetben is míg a települési Önkormányzatok képviselő testületeibe történő kedvezményes mandátum kiosztást lehetővé teszi a kisebbségek számára (10.000 fő alatti, 10. 000 fő feletti településeken is) addig a megyei Közgyűlésekben illetve a Magyar Országgyűlésben kiosztható képviselői mandátumok nemzeti és etnikai kisebbségi kedvezményeiről nem rendelkezik, ebből következően megfosztja a Magyarországon élő nemzeti és etnikai kisebbségeket az Alkotmányban biztosított jogaik gyakorlásától. Éppen ezért kérem a Tisztelt Alkotmánybíróságot, hogy a választási eljárásról szóló 1997. évi C törvény alkotmánysértő tényállását állapítsa meg.

Egyúttal Tisztelettel kérem, a Tisztelt Alkotmánybíróságot, hogy ezen beadványomat lehetőség szerint sürgősséggel szíveskedjenek tárgyalni, és döntésüket meghozni.

Tisztelettel:

Ifj. Bogdán János
OCÖ képviselő
Lungo Drom alelnöke


Budapest, 2005. február 25.