2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A Roma Polgárjogi Alapítvány közleménye
2005. 02. 17. 00:00

A Roma Polgárjogi Alapítvány nevében mind szóban, mind írásban felhívtuk a Józsefvárosi Önkormányzat figyelmét jogi aggályainkra, észrevételeinkre.

A fenti épületben több, a hajléktalanság elől menekülő, illetve ingatlan csalások áldozataivá vált család kötött bérleti szerződést az önkormányzattal, amelynek keretében a lakás állományból törölt helyiségeket raktár címen vettek bérbe, illetve fogadta be őket a helyiség jogszerű bérlője, így esetenként 3 éve életvitelszerűen itt laknak nevelik gyermekeiket.

Az Önkormányzat a szerződések 2004. december 3.-i lejártát követően e családokat önkényes lakásfoglalókká minősítette annak ellenére, hogy a helyiségeket nem törték fel, és nem éltek önhatalommal, majd a saját alkalmazásában álló jegyzőt bízta meg a kilakoltatások jegyzői hatáskörben történő lefolytatásával. Dr. Vojnovics Ibolya Jegyző Asszony ennek megfelelően határozatot hozott a kilakoltatások foganatosításáról, amely eljárás azonban nem jogszerű, hiszen a tények és jogszabályok figyelmen kívül hagyásával, az önkormányzat önkényes módon határozta meg a családok jogi statusát önkényes lakásfoglalókként, vélhetőleg annak érdekében, hogy a kilakoltatási moratórium ellenére kiszoríthassa az ingatlanból e családokat.

Továbbá 60 napon túli beköltözés esetén még az önkényes lakásfoglalók sem lakoltathatók ki jegyzői eljárásban. 60 napon túli beköltözés esetén a lakástörvény rendelkezéseinek megfelelően nem peres bírósági eljárásnak van helye.

Az érintett családok jogi statusa a valóságban jogcímnélküli lakók, akik a moratóriumra vonatkozó rendelkezéseknek megfelelően március 1.-ig nem lakoltathatók ki, március 1. után pedig csak bírósági eljárás lefolytatását követően, jogérvényes bírói végzés alapján.

Az Önkormányzat mindezen túl, úgy tűnik nem fogadja el a főpolgármester felhívását, amelyben arra kérte a kerületi önkormányzatokat, hogy a téli időszakban -jogi statustól függetlenül - egyetlen családot se tegyenek utcára.

A Roma Polgárjogi Alapítvány nevében mind szóban, mind írásban felhívtuk a Józsefvárosi Önkormányzat figyelmét jogi aggályainkra, észrevételeinkre. Sajnálatosnak tartjuk, hogy mindezt figyelmen kívül hagyták és a fenti a jogbiztonságot sértő módon hajtják végre a kilakoltatásokat, szintén figyelmen kívül hagyva az érintett családok és gyermekeik állampolgári jogait, szociális jogait és a gyermekvédelmi törvényben meghatározott jogaikat. Levelünket eljuttattuk a Fővárosi Közigazgatási Hivatalhoz is.

A VIII. kerület Dobozi 41-et az Önkormányzat értékesíteni kívánja, ám minderre csak 2006-ban kerül sor, így a kiürített és lefalazott lakások még két évig fognak üresen állni.

Mindezen túlmenően elítéljük azon önkormányzati retorikát és politikai hangulat keltést, amely a legsanyarúbb sorsú családokat teszi felelőssé az ingatlan leromlott állapotáért, amely a valóságban a tulajdonos önkormányzat állagmegóvó munkálatainak, ráfordításinak a több évtizeden keresztül történő elmaradása következtében került bontásra érett állapotba.

Felhívjuk a figyelmet, hogy ezzel egy időben a fenti területen "szociális rehabilitáció" program valósul meg több százmillió forint ráfordítással, amelynek a fenti intézkedések ellentmondanak, hiszen az önkormányzat pont a legnehezebb, legreménytelenebb, ebből következően a leginkább rászoruló családokat igyekszik a területről elűzni.

Budapest, 2005. Február 17.

Horváth Aladár
Roma Polgárjogi Alapítvány Kuratórimi Elnöke
sk.