2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Javítani kell a romák helyzetén
2005. 02. 10. 00:00

Teleki László azt is elmondta, hogy a közelmúltban a Világbank és a Nyílt Társadalom Intézet jóvoltából magyarországi központtal létrejött a roma oktatási alap.

A romák felzárkóztatását, oktatási és élethelyzetük javítását szolgálja a Roma Évtized 2005-2015 című program, amelyet januárban indított el Szófiában a kérdésben leginkább érintett kilenc közép-kelet európai ország, köztük Magyarország - mondta a politikus.

Az országok kormányai vállalják, hogy mindent meg tesznek az oktatás, az egészségügyi ellátás, a foglalkoztatás és a lakhatás területein a következő évtizedben, hogy javítsák a romák helyzetét.

A 2004-ben hozott, a romák társadalmi integrációját szolgáló magyar nemzeti roma program felgyorsításától jövőre már látható eredményeket remél a kormány - tette hozzá.

A magyarországi cigányság legnagyobb problémáját a foglalkoztatásban és az oktatásban kell keresni, gyorsan és hatékonyan kellene cselekedni, hogy változás legyen ezen a két területen.

Teleki László azt is elmondta, hogy a közelmúltban a Világbank és a Nyílt Társadalom Intézet jóvoltából magyarországi központtal létrejött a roma oktatási alap, 42 millió dollár, vagyis mintegy nyolcmilliárd forintos pénzalappal, amely megkezdte működését.

A foglalkoztatás terén a képzések és az átképzések erősítését emelte ki az államtitkár, aki szerint a romák többsége egy, vagy egyetlen szakmával sem rendelkezik, és emiatt kiszorulnak a munkaerőpiacról is. A cél, hogy a megyei munkaügyi központoknál lévő decentralizált foglalkoztatási keretből képzésre, átképzésre költhető pénzből minél több jusson a hátrányos helyzetűek, kiemelten a romák segítésére - hangsúlyozta az államtitkár.

A politikus emlékeztetett arra, hogy a program részeként indulhat el a romatelepen élők lakhatási helyzetének javítása is, erre az idei költségvetés 800 milliós előirányzatot tartalmaz. Ugyanakkor nemcsak a telepek felszámolását célozza a program, hanem a romák társadalmi beilleszkedését is, mert bebizonyosodott: csak más programokkal összehangolva érdemes a telep-rehabilitációt elindítani.