2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Vita a cigánytelepekről
2005. 02. 08. 00:00

Félő, Hogy a zalai illetőségű államtitkár megyéjében az ő érdekköréhez tartozó települések jutnak romaügyi pénzhez - vélte Kövesi Vilmos.

Félő, Hogy a zalai illetőségű államtitkár megyéjében az ő érdekköréhez tartozó települések jutnak romaügyi pénzhez - vélte Kövesi Vilmos. Utatalt arra, hogy január 31-én a Zalai Hírlapban egy Teleki László-interjúra épülő cikk mindössze három falut (Vasboldogasszony, Garabonc, Galambok) nevezett meg, mint amelyek megfelelnek az esélyegyenlőségi tárca "roma telepeken élők lakhatási és szociális integrációs modellprogramja" kiírásának. Az OCÖ elnökhelyettese lapunknak kijelentette, Zalában 70-80 cigánytelep van, és sok olyan helységet ismer, melyekben rászorultabbnak mondható a cigánysorok népe. Kövesi azt sem érti, hogy az országos program céljára eredetileg beharangozott 800 millió forint költségvetési keret a pályázati meghívásban hogyan olvadt 680 millióra.

Teleki László, az esélyegyenlőségi tárca politikai államtitkára minderre a Magyar Nemzetnek úgy reagált: az efféle kicsinyes támadások nem árthatnak a modellprogramnak. Elmondta, a minisztérium a kétfordulós pályázatra az ország megyéiből 40 olyan települési önkormányzatot hívott meg, melyek területén telepek alakultak ki, és az ott élők földrajzi-társadalmi elkülönültségben élnek. A három zalai település kapcsán az államtitkár leszögezte: kiválasztásukhoz nem neki, hanem az erre felkért szakembereknek van köze. Megjegyezte, több felmérés történt a közelmúltban; a szakemberek ezek összegzésével formáltak vélemény. Rámutatott: a teleprehabilitációs programra szánt pénz nem lett kevesebb, csak arról van szó, hogy a költségvetés minden fejezete előirányzatának tíz százalékát a tartalékalapba kellett utalni. A program sikeres előrehaladása esetén a szóban forgó 120 millió forint év közben eljuthat eredeti rendeltetési helyére.