2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Szlovákia: kártérítés a megölt roma fiú családjának
2005. 02. 08. 00:00

Az ERRC precedensnek értékeli a szlovákiai Banská Bystrica-i kerületi bíróság döntését, melyben 7 800 euró kártérítést ítélt meg egy rasszista támadásban meghalt roma fiú édesanyjának.

Az eset még tíz évvel ezelőtt történt, amikor egy skinhead csoport tagjai Ziar nad Hronom városban az utcán megtámadták Mário Gogal 17 éves roma fiút, akit brutálisan megvertek, majd lelocsolták gyúlékony anyaggal és felgyújtották. A kamasz tíz nap után belehalt égési sérüléseibe.

A szlovákiai Helsinki Bizottság munkatársa és fiú családjának az ügyvédje a Roma Sajtóközpontnak elmondták: 1997 decemberében a Banska Bystrica-i bíróság elsőfokú ítéletet hozott az ügyben, és egy bőrfejűt gyilkosság és garázdaság miatt hét és fél év letöltendő börtönbüntetésre, társát pedig fajgyűlölet és garázdaság miatt huszonhét hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte. A többi kilenc bőrfejű 3 - 10 hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Az ítélet után a skinheadek fellebbeztek a Pozsonyi Legfelsőbb Bíróságnál, amely felülvizsgálta az ügyet, és 1998 februárjában az egyik vádlottnak hat évre mérsékelte a börtönbüntetését.

A kártérítésre viszont tíz évet kellett várni. Az ERRC 1996 óta segítette az elhunyt roma fiatalember családnak ügyvédjét a kártérítés kiharcolásában.

A szlovákiai Banská Bystrica-i kerületi bíróság most hozott döntést, és 7 800 euró - csaknem kétmillió forint - kártérítést ítélt meg a fiú családjának. A bíróság fajgyalázásnak és gyilkosságnak minősítette az esetet.

A budapesti Európai Jogok központja sajtóközleményében precedensnek értékelte a bírósági döntést.