2024 April 18., Thursday/Andrea, Ilma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Romasors: jobb életet!
2005. 02. 08. 00:00

Egy nemzetközi program keretében akarják a romák helyzetét javítani Európában - Batiz András kormányszóvivő a csatlakozási nyilatkozat aláírásáról.

A Roma Évtized Program megvalósítását kilenc kormány képviselője látta el kézjegyével, köztük Gyurcsány Ferenc is, aki társelnökként vesz majd részt a programban...

Havas Henrik: Magyarország központja lesz ennek a programnak, többek között oktatási intézményeket is hoznak majd létre. Miért játszhatunk mi kulcsszerepet ebben a problémában? Miért pont Magyarország, amely központja lett és integrálója lehet ennek a központnak?

Batiz András: Amikor Románia és Bulgária is csatlakozik az Unióhoz, a roma kisebbség lesz a legnagyobb kisebbség Európában, és egyben az a népcsoport is, amelyiknek a legnagyobb problémái vannak. Magyarország integráló szerepéről annyit, hogy 2003-ban itt, Budapesten merült fel az Évtized Program gondolata.

Ekkor több miniszterelnök és kormányfő is egyetértett abban, hogy szentelni kell legalább egy évtizedet arra, hogy azok az elfogadhatatlan különbségek, amelyek romák és nem romák között vannak, valahogy csökkenjenek. Elképesztő adatokkal lehet találkozni, ha az ember elolvas bizonyos felméréseket. Ha megszületik egy roma csecsemő, éppen tíz évvel rövidebb életre számíthat, mint egy nem roma, valamint ötvenszer kevesebb esélye lesz felsőfokú oktatási intézményben diplomát szerezni. Ezek igen megdöbbentő adatok.

Havas Henrik: Hadd tegyek fel egy durva kérdést! Hihetetlen, és a harmadik világ országaira emlékeztető demográfiai adatokról lehet olvasni, tehát, hogy milyen viharos gyorsasággal nő a roma népesség. Szlovákiában például 1,5 %-ról már 7 %-ra emelkedett az arányuk, hazai adatokat nem tudok. Hogy kell ezt kezelni? A többségi társadalom azt mondja, mi elöregszünk és viharos gyorsasággal nő a romák száma és ennek sokan nem örülnek. Ezt bevallani, hogy ez társadalmi probléma.

Batiz András: Ez az első lépés. Be kell vallani, hogy ez egy óriási probléma. Pontosan erről szól a Roma Évtized Program. Van négy olyan terület, ami kulcsfontosságú - az egészségügy, az oktatás, a lakhatás és a foglalkoztatás. Aztán persze ott van még a szegénység leküzdése és a diszkrimináció, az előítéletek csökkentése is. Ezeken a területeken kell ennek a kilenc kormánynak összehangolni az erőfeszítéseiket.