2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A cigányság nemzetté nyilvánítását kezdeményezi a Magyarországi Roma Párt
2005. 02. 08. 00:00

A cigányság nemzetté nyilvánítását kezdeményezi az államfőnél a Magyarországi Roma Párt, közölte Bihari Endre, a szervezet elnöke.

"Sokkal több esélyünk van nemzetként középiskolákat, iskolákat, intézményrendszereket létrehozni, mint etnikai kisebbségként" - jelentette ki a tájékoztatása szerint általuk indított és koordinált kezdeményezésről szólva Bihari Endre.

"Dolgozunk az ügyön, még ebben a hónapban szeretnénk átadni ezt a kérelmet, kérést a köztársasági elnök úrnak" - tette hozzá.

Törzsök Erika, az Európai Összehasonlító Kisebbségkutatások Intézetének igazgatója szerint az évszázadok óta az országban élő cigányságnak van saját kultúrája, egyes esetekben nyelve, de a romák esetében "inkább az volna a cél, hogy a magyar nemzet teljes jogú tagjai legyenek". Mint mondta, véleménye szerint az önálló nemzetté nyilvánítás "semmit nem hozna" a romák társadalmi integrációjában és a cigányságon belüli különbségek miatt az a kérdés is felvethető, ki is lenne e nemzet tagja.

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke azt közölte, a kezdeményezés részéleteit nem ismeri, így nem kívánja kommentálni azt.

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány vezetője, az OCÖ előző elnöke komolytalannak nevezte a felvetést. Mint mondta, a legtöbb államban "a cigányok az adott ország politikai nemzetéhez tartoznak", és csak akkor alkotnak kulturális nemzetet, amikor "önálló kulturális identitásukat megfogalmazzák".