2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A roma évtized
2005. 02. 02. 00:00

Születéskor tíz évvel rövidebb élettartam elé néznek a cigány gyerekek, mint nem roma társaik. Ezt az évtizedet pótolná egy tízéves felzárkóztatási program.

Ötvenhatszor kevesebb az esélye arra, hogy felsőfokú végzettséget szerezzen, viszont könnyen bekerülhet a több száz - törvényellenesen működő - szegregált osztályba, ha eljut az általános iskolába. Magyarország, 2005, a roma gyermeknek ilyen kilátásai vannak. Ha akarata, szorgalma és tehetsége van is a kiemelkedéshez, ez kevés. Kóczé Angéla szociológus saját példáját idézve azt állítja: sok-sok szerencse és pártfogók nélkül nehéz a romának sikeres emberré válnia. Igaz ez például arra a kazincbarcikai asszonyra, aki hiába végzett el iskolákat és tett le több nyelvvizsgát, munkahelyet mégsem sikerült találnia. A romák Európa egyik legnagyobb, és a legszegényebb, ám leggyorsabban növekvő kisebbsége. Földrészünkön hét-kilencmillió roma él, közülük hatmillió közép- és kelet-európai országokban. Hogyan? Romániában és Bulgáriában a cigány lakosság negyven százaléka napi két dollárból tengődik.

A romák társadalmi körülményeinek megváltoztatását célozza az a mai, nagyszabású szófiai fórum, amelyen James D. Wolfensohn, a Világbank elnöke és a Soros György nevével fémjelzett Nyílt Társadalom Intézet kezdeményezésére nyolc közép-, és délkelet-európai ország miniszterelnöke vesz részt. Magyarországot Gyurcsány Ferenc kormányfő képviseli. A bolgár fővárosban indítják el hivatalosan az "A roma integráció évtizede" programot, amelyhez Bulgária, a Cseh Köztársaság, Horvátország, Magyarország, Macedónia, Románia, Szerbia és Montenegró, valamint Szlovákia csatlakozik. Az alapítók vállalják, hogy 2005-2015 között négy területen - az oktatásban, a foglalkozatásban, az egészségügyben és a lakásépítésben - a roma kisebbségek helyzetét javító terveket valósítanak meg.

A roma évtized gondolata egy 2003-as budapesti tanácskozáson merült fel. A kezdeményezés nem jelenti valamiféle új intézmény létrehozását: az egyes nemzeti kormányok felelőssége, hogy forrásaikkal miként gazdálkodnak. Wolfensohn szerint a kezdeményezés politikai akaratot jelent arra, hogy a romák az európai társadalmak teljes jogú tagjai legyenek.

A Világbank és a Nyílt Társdalom Intézet a nemzeti akciótervek, illetve a romák felemelkedést célzó nemzetközi programok és alapítványi pénzek koordinálásban vállal szerepet. A fő célterületnek tartott oktatást hivatott segíteni az új Roma Oktatási Alap, amelyre a donorországok 42 millió dollárt ajánlottak fel, s amelynek szakmai központja Budapesten lesz.

Batiz András kormányszóvivő szerint a magyar akcióterv már elkészült. A kormány 2004-hez képest az idén egymilliárd forinttal többet szán különböző roma programokra.