HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

OCÖ: a roma kárpótlás igénylőit haladéktalanul fizessék ki

betűméret csökkentése betűméret növelése
2005 Február 01    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

cAz Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöksége követeli, hogy az Osztrák Megbékélési Alap által folyósított roma holokauszt-kárpótlás minden igénylője kapja meg a neki járó összeget; erről Kolompár Orbán beszélt a testület pénteki ülését követő sajtótájékoztatón.

Hirdetmény

"A bentlévő igényeket (...) haladék nélkül fizessék ki" - mondta Kolompár Orbán, aki szerint nincs jogalapja egyetlen elutasításnak sem.

Hozzátette, nem tudják, milyen szempontrendszer alapján utasítanak el igényeket.

"Nekünk nagyon fontos, hogy ha beérkezett tízezer igény, mind a tízezer igényt a MAZSÖK, az osztrák kárpótlási alap elégítse ki" - mondta Kolompár Orbán, megjegyezve, nincs információjuk arról, mennyi igény érkezett a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítványhoz (MAZSÖK), abból mennyit fizettek ki és mennyit utasítottak el.

A MAZSÖK közreműködésével történtek a kifizetések, az alapítvány vállalta a kárpótlás feltételeinek és igénylésének közzétételét - tette hozzá.

AZ OCÖ elnöke elmondta: a MAZSÖK 2003 júniusában arról tájékoztatta, hogy a rendőrség igényléseket foglalt le az alapítványnál. Ekkor már ötezer igényt benyújtottak - mutatott rá.

Mint mondta, a kárpótlás körül kialakult botránynak áldozatául válik a magyarországi roma társadalom. "Megtépázzák, meghurcolják a magyarországi roma társadalmat" - fogalmazott.

Kolompár Orbán hangsúlyozta: "bocsánatot kellene kérnie a magyar államnak, a külföldi államoknak a magyarországi roma társadalomtól".

Az osztrák és a magyar kormány között 2000-ben létrejött megállapodás alapján az Osztrák Megbékélési Alapon keresztül a második világháború idején Ausztriába kényszermunkára hurcolt magyar állampolgárok kaphatnak kárpótlást.

A kifizetések a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány közreműködésével történtek; az alapítvány vállalta a kárpótlás feltételeinek és igénylésének közzétételét, a formanyomtatványok kiadását, a beérkezett igények feldolgozását, valamint azok továbbítását a megbékélési alaphoz.

Polt Péter legfőbb ügyész tavaly novemberben, az illetékes parlamenti bizottság előtt fontos tényként emelte ki, hogy bizalmi elven működött a kárpótlás. "Ez azt jelentette, hogy nem álltak rendelkezésre olyan dokumentumok, amelyek írásban egyértelműen bizonyították volna: ki, mikor, hogyan szenvedett fogva tartást (...) az adott időszakban" - mutatott rá.

Elmondta: a kárpótlást tanúk által megerősített nyilatkozattal lehetett kérni. Az igénylőnek a nyilatkozatban azt kellett feltüntetnie, honnan hurcolták el, hol kényszerítették munkavégzésre, és ez mennyi ideig tartott. "A tanúknak az igénylőlapon és a tanúnyilatkozatokban közölt állításokat kellett az aláírásukkal megerősíteni, amit közjegyző, vagy a cigány kisebbségi önkormányzat képviselője hitelesített".

Polt Péter közölte: tudomása szerint az osztrák kormány mintegy kétezer igénylőre számított, azonban a kárpótlást körülbelül tízezer ember kérte. Az igénylések nagy száma gyanút keltett, és a MAZSÖK 2003-ban felfüggesztette a kifizetéseket - tette hozzá.

Mint elmondta, miután újra meghirdették a kárpótlást, az igénylők száma nem csökkent, "így mintegy 2000 zsidó származású áldozattal együtt 7200-7300 személy kapott összesen kárpótlást".

A kárpótlás összege átlagosan egymillió forint körül mozgott - fűzte hozzá.

Polt Péter kiemelte: a megindult nyomozások szerint "a MAZSÖK tételesen nem ellenőrizte, még gyanúra okot adó esetekben sem a cigány önkormányzati elnökök, illetőleg hitelesítők aláírásával, pecsétjével igazolt nyilatkozatok (...) valóságtartalmát, hanem továbbította az igényléseket".

Zoltai Gusztáv, a MAZSÖK társelnöke tavaly decemberben, szintén a parlamenti bizottság előtt azt mondta, a közalapítvány nem volt jogosult a kérelmek elbírálására, ellenőrzésére, az előkészítésben vett részt, és a kifizetéseket bonyolította le az államközi megállapodás alapján.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőket

  • Obstruálások miatt még mindig nem alakulhat meg az ORÖ!

  • Izraelben ad koncerteket a 100 Tagú Cigányzenekar

  • Tüntetést szerveznének az ORÖ új képviselői a megalakulásukért

  • Elutasította a Kúria a Firosz alakulóülésre vonatkozó beadványátCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt