2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Gyengül az MCF frakció?
2005. 01. 23. 00:00

frakcióból e héten távozó négy képviselő miatt elveszítheti az 50 százalékos többségét Kolompár Orbán, és egy eseteges elnökváltási kísérletnél ez a székébe is kerülhet.

A héten kilépett az OCÖ-n belül többségben lévő frakcióból Balogh Gyula országos főkoordinátor, Tonté Sándor, Varga Sándor és Kakas József alelnökök. Az utóbbi képviselő együttműködési megállapodást írt alá vasárnap a Roma Polgárjogi Frakció vezetőjével, Borsos Józseffel, hogy a ciklus hátralévő két évében mind szakmai, mind politikai tekintetben az önkormányzaton belül a polgárjogi képviselőcsoportot támogatja. A korábbi alelnök a RomNet-nek elmondta, hogy "nem ért egyet az önkormányzat jelenlegi vezetésével és nem kívánja segíteni sem szavazatával, sem pedig politikai támogatásával Kolompár Orbánt és az MCF-et".

Balogh Gyula, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei képviselő, országos főkoordinátor a vele egyidőben kilépő szintén Szabolcs megyei képviselőtársaival azt tervezete, hogy független frakciót alakítanak. Ám elképzelhető az is, hogy az önkormányzaton belül lévő Cigány Szervezetek Országos Szövetsége (CSZOSZ) - aminek korában Balogh Gyula tagja volt -, vagy a Kövesi Vilmos által vezetett Független Cigány Kerekasztal frakcióhoz csatlakoznak.

A frakciók vezetőinek tájékoztatása szerint "konkrét megkeresés eddig nem érkezett egyik képviselő irányából sem."

Az országos főkoordinátor közlése szerint ők csak "a cigányság életkörülményeinek javításán akarnak dolgozni" és ehhez nem kell semmilyen frakcióba tömörülni. A RomNetnek elmondta azt is, hogy azért távozott a frakcióból, mert "érdemi munka" nem folyik az önkormányzatban, és sem a vállalkozásfejlesztés, sem pedig "más irányú fejlődés nem indult meg a mai napig".

A frakcióalakítás szabályaira vonatkozóan korábban javaslatot tett a közgyűlésnek Kolompár Orbán, de több képviselő szerint nem egyértelmű, hogy az előterjesztést végül elfogadták-e. A javaslat úgy szólt: egy frakcióból kilépő képviselő - a parlamenti szabályok szerint -, 6 hónapig független képviselőként dolgozhat az önkormányzaton belül, majd ezt követően léphet be bármely csoportba. Önálló frakciót pedig 7 képviselő alakíthat. Több nem MCF-es képviselő szerint erről az előterjesztésről nem szavaztak, így nem is került bele a Szervezetei és Működési Szabályzatba.

Az Országos Cigány Önkormányzat vezetése a RomNet-et arról tájékoztatta vasárnap, hogy a az októberi közgyűlés többsége elfogadta a frakcióalakításra, és más frakciókhoz való csatlakozásról szóló javaslatot, így az érvényben van, és ezt figyelembe véve tevékenykedhetnek az OCÖ-n belül.

Az esetleges további ki-és belépések, átszerveződések miatt az OCÖ elnöke ha már nem bírja legalább 27 képviselő bizalmát, egy újabb elnökváltási kísérlet alkalmával elveszítheti bársonyszékét.

A RomNet úgy tudja, hogy a héten történt kilépésekkel a képviselők csak az éves költségvetés elfogadtatását akarják bojkottálni. Minden esetre a soron következő közgyűlésig eldől, hogy megkísérlik-e az újabb elnökváltási kísérletet.