2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Emberjogi panasz Olaszország ellen
2005. 01. 04. 00:00

Számos olaszországi roma telepen olyan szélsőségesen elégtelen lakhatási körülmények uralkodnak, melyek fenyegetik az ott élők egészségét és életét.

A bizottság az év elején foglal állást abban a kérdésben, hogy az olasz állam romákat érintő lakáspolitikája teljesíti-e az Olaszország által az Európai Szociális Chartában vállaltakat.

Az ERRC szerint a romákat érintő lakhatási megállapodások Olaszországban azt a célt szolgálják, hogy elkülönítsék a cigányságot. A szervezet arról számolt be:

Számos olaszországi roma telepen olyan szélsőségesen elégtelen lakhatási körülmények uralkodnak, melyek fenyegetik az ott élők egészségét és életét, ezen kívül az olasz hatóságok rendszeresen teszik ki a romákat erőszakos kilakoltatási akcióknak. Néhány esetben a kilakoltatott romákat elűzték Olaszországból. Ezért az olasz roma közösség döntő többsége az erőszakos kilakoltatástól való állandó rettegésben él.

Az ERRC nagyszámú helyi partnerrel együttműködve és hat évnyi, az olasz romák emberjogi helyzetével kapcsolatos dokumentáció összegyűjtése után nyújtotta be kollektív panaszindítványát.

Az ERRC vezető tisztségviselője, Dimitrina Petrova azt közölte: azért fordultak az Emberi Jogok Európai Bizottságához, mert az olasz kormány képtelennek bizonyult arra, hogy változtasson a helyzeten.