2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Ombudsmani vizsgálat az etnikai adatgyűjtésről
2004. 12. 17. 00:00

Mint arról a Roma Sajtóközpont (RSK) korábban beszámolt: a Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálatok (Tegyeszek) munkatársai etnikai hovatartozásról adatokat szolgáltatnak ki az állami gondozottakról.

Mint arról a Roma Sajtóközpont (RSK) korábban beszámolt: a Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálatok (Tegyeszek) munkatársai etnikai hovatartozásról adatokat szolgáltatnak ki az állami gondozottakról az örökbefogadó szülőknek, holott ez a hatályos törvények szerint jogellenes.

Az RSK munkatársai két nagyvárosban jelentkeztek "örökbefogadó szülőként", és azt találták: a Tegyeszek munkatársai a gyerekekről a körülmények, külső jegyek illetve nevek alapján vélelmezik, hogy roma.

A bizonyító erejű rejtett hangfelvételek alapján a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogok Országgyűlési Biztosa vizsgálatot kezdeményezett. Kaltenbach Jenő csütörtökön arról tájékoztatott: első lépéseként felvette a kapcsolatot az illetékes Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztériummal. "Az országos hálózaton belül olyasmi történik, ami nem felel meg az előírásoknak, ezért a minisztériumnak a hálózat irányába kell lépéseket tenni a jogszerűtlen magatartás megszüntetésére"- véli a biztos. Az esélyegyenlőségért felelős tárca szóvivője korábban úgy nyilatkozott: a minisztérium célvizsgálatokkal ellenőrzi jövőre, hogy a megyei gyámhivatalok betartják-e a törvényi előírásokat.

A kisebbségi ombudsman számít a hivatalok együttműködésére is, amelyeknek szerinte olyan intézkedést kellene hozniuk, amely a gyámhatóság személyzete számára egyértelművé teszi a szülőkkel való kapcsolattartás során követendő magatartást. Az állami gondozott gyermekek etnikai adatgyűjtése, illetve az erre vonatkozó információk kiszolgáltatása jelenleg is szakmai vita tárgya. Kaltenbach szerint a különböző ügyekben a szakembereknek és az érdekképviseleteknek olyan megoldást kell találniuk, amely diszkriminációt megszünteti, viszont a legitim érdekek érvényesülését is lehetővé teszi.