2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A romák európai fóruma
2004. 12. 17. 00:00

A 2004 szeptemberében alakult Európai Romák és Utazók Fórumának képviselői Strasbourgban együttműködési nyilatkozatot írtak alá az Európa Tanács főtitkárával.

Az Európai Romák és Utazók Fóruma megalakulását Tarja Halonen finn államelnök kezdeményezte 2001-ben azzal a céllal, hogy a több milliós európai cigányságnak is lehetősége legyen az európai roma politika alakítására. A mostani együttműködés aláírását követően valamennyi uniós tagállam roma szervezetei képviselőket delegálhatnak az Európai Romák és Utazók Fórumába. A résztvevő országokban az elkövetkező egy évben demokratikusan választhatják meg a roma szervezetek küldötteiket - közölte a Roma Sajtóközponttal Daróczi Ágnes, aki részt vesz az ideiglenes végrehajtó bizottság munkájában.

A nyilatkozat aláírásán az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) is képviseltette magát. Balogh József, az OCÖ alelnöke elmondta: egyelőre nincs jelöltjük.

Minden magyarországi cigány szervezetnek lehetősége van jelöltet állítani, küldött viszont abból válhat, aki a választók ötven plusz egy százalékának szavazatát megszerzi. A most működő Európai Romák és Utazók Fórumának ideiglenes elnöke Rudko Kawzinciski, a Nemzetközi Roma Kongresszus vezetője.

Daróczi Ágnes szerint nem véletlen, hogy pont a finn állam kezdeményezésére jött létre a fórum, hiszen szerinte a finn államelnök volt a legérzékenyebb a romák több évtizedes kérésére, valamint Finnország az az ország, ahol régóta erős roma mozgalom van.