2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Roma fiatalok pályázati pénzével csalt
2004. 12. 07. 00:00

Egyetemistákkal és közvetítőkkel összejátszva hátrányos helyzetű fiataloknak szóló támogatásokat szerzett meg az ország minden területéről egy szegedi férfi.

A Magyarországi Cigányokért Közalapítvány hátrányos helyzetű fiataloknak nyújt támogatást az általános iskola ötödik osztályától a másoddiploma megszerzéséig. Az évi 120 ezer forintot az igényelheti, aki tanul és rászoruló. A Nemzeti Nyomozóiroda Csongrád megyei hivatala a napokban házkutatást tartott egy szegedi férfi lakásán, ahol a fővárosból és 11 megyéből származó több mint háromszáz postai feladóvevényt találtak.

Kiderült, hogy a férfi közvetítők segítségével egyetemi városokban olyan egyetemistákat, főiskolásokat keresett, akik megigényelték azt az összeget. A csaló fejenként 30 ezer forintot kért a diákoktól. A támogatáshoz azonban szükség volt ajánlásra is a helyi cigány kisebbségi önkormányzattól, vagy az illetékes önkormányzattól.

A férfi ezt is megoldotta, hiszen a lakásán az Országos Cigány Önkormányzat által lepecsételt üres A4-es lapokat is lefoglaltak a nyomozók.

Tóth-Molnár István ezredes, a Nemzeti Nyomozóiroda Csongrád megyei hivatalának vezetője elmondta, az irodát rendőrségi feljelentés vezette a férfihoz. Megtudtuk, a nyomozók ezúttal egy 31 milliós csalást hiúsítottak meg. A gyanúsított azonban már 2002 óta foglalkozik ezzel az üzlettel, és azóta közel 20 millió forintra tett szert.

Az ezredes hozzátette, a nyomozás még a kezdeti stádiumban van, jelenleg a tárgyi és személyi bizonyítékokat gyűjtik. Így még azt sem lehet tudni, jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével, vagy csalással gyanúsítják majd meg a trükkös szegedit.