HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Konferencia a romák európai uniós integrációra való felkészítéséről

betűméret csökkentése betűméret növelése
2004 December 02    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal (NEKH) elnöke szerint a munkáját a közeljövőben megkezdő Európai Roma Fórum segíthet abban, hogy a cigányság kérdése az európai döntéshozók figyelmének középpontjába kerüljön; Heizer Antal erről szerdán beszélt a témában rendezett budapesti konferencián.

Hirdetmény

A kisebbségi képviselet kapcsán Heizer Antal fontosnak nevezte, hogy az Európai Parlamentben két roma képviselő van Magyarországról Járóka Lívia (Fidesz) és Mohácsi Viktória (SZDSZ) személyében.

Pozitívumként emelte ki azt a néhány napja megjelent, még el nem fogadott dokumentum megalkotását, amelyet az Európai Unió (EU) esélyegyenlőséggel foglalkozó főigazgatósága publikált.

Az európai szociális politika elkövetkezendő öt évének megalapozását szolgáló dokumentum szerint "a szociális politikának erős eleme kell, hogy legyen a romák helyzetének javítása" - mondta Heizer Antal.

Kiemelte: a többi között előirányozták, hogy egységesíteni kellene az egyes országokban folytatott romaügyi politikát és létre kellene hozni a főigazgatóságok között a roma ügyben egyeztető bizottságot.

Heizer Antal a magyarországi roma kisebbség felkészítése az EU-integrációra címmel rendezett tanácskozáson hangot adott azon véleményének is, miszerint az EU a kisebbségi jogok érvényesülése területén más szemlélettel viszonyul a már bennlévők és a még kinnlevők irányába. Mintha "ez az odafigyelés megszűnt volna a csatlakozás után" - tette hozzá.

Meglátása szerint az úgynevezett európai kisebbségi normák megrekedtek az európa tanácsi vagy a regionális együttműködési normák szintjén.

"Az igaz kapaszkodóink, a nyelvi charta, a kisebbségvédelmi keretegyezmény; azok a dokumentumok, amelyek viszont nem bírnak kötelező érvénnyel a tagországok részére" - mutatott rá a NEKH elnöke. Hangsúlyozta: "aggasztó helyzet (...), hogy az európa tanácsi normák (...) a mai helyzet szerint kisebbségpolitikai területen nem váltak még európai uniós normákká".

Zsigó Jenő, a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke, a Cigány Ház igazgatója a rendszereken átívelő cigánypolitika címmel tartott előadásában kifejtette azon elméletét, amely szerint: a mai magyar romapolitika alapjait még Mária Terézia rakta le.

Mint magyarázta: Mária Terézia úgy rendelkezett, hogy cigány nincs, újmagyar van. Ehhez hasonlóan a szocialista, majd a rendszerváltás után az új politikai rendszer is azt követi, hogy "cigányok Magyarországon nincsenek".

Zsigó Jenő szerint "mindent megtesznek azért, hogy Magyarországról a cigányügy kezelése, finanszírozása európai uniós szintérre kerüljön". Ezzel "évtizedeket veszít az ország, mert az EU nem fog és nem mozgósít ebbe az irányba komoly forrásokat" - jegyezte meg.

Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsman hivatalos külföldi tartózkodása miatt nem tudott részt venni a konferencián.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt