2024 April 18., Thursday/Andrea, Ilma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Konferencia a romák európai uniós integrációra való felkészítéséről
2004. 12. 02. 00:00

Zsigó Jenő szerint "mindent megtesznek azért, hogy Magyarországról a cigányügy kezelése, finanszírozása európai uniós szintérre kerüljön". Ezzel "évtizedeket veszít az ország.

A kisebbségi képviselet kapcsán Heizer Antal fontosnak nevezte, hogy az Európai Parlamentben két roma képviselő van Magyarországról Járóka Lívia (Fidesz) és Mohácsi Viktória (SZDSZ) személyében.

Pozitívumként emelte ki azt a néhány napja megjelent, még el nem fogadott dokumentum megalkotását, amelyet az Európai Unió (EU) esélyegyenlőséggel foglalkozó főigazgatósága publikált.

Az európai szociális politika elkövetkezendő öt évének megalapozását szolgáló dokumentum szerint "a szociális politikának erős eleme kell, hogy legyen a romák helyzetének javítása" - mondta Heizer Antal.

Kiemelte: a többi között előirányozták, hogy egységesíteni kellene az egyes országokban folytatott romaügyi politikát és létre kellene hozni a főigazgatóságok között a roma ügyben egyeztető bizottságot.

Heizer Antal a magyarországi roma kisebbség felkészítése az EU-integrációra címmel rendezett tanácskozáson hangot adott azon véleményének is, miszerint az EU a kisebbségi jogok érvényesülése területén más szemlélettel viszonyul a már bennlévők és a még kinnlevők irányába. Mintha "ez az odafigyelés megszűnt volna a csatlakozás után" - tette hozzá.

Meglátása szerint az úgynevezett európai kisebbségi normák megrekedtek az európa tanácsi vagy a regionális együttműködési normák szintjén.

"Az igaz kapaszkodóink, a nyelvi charta, a kisebbségvédelmi keretegyezmény; azok a dokumentumok, amelyek viszont nem bírnak kötelező érvénnyel a tagországok részére" - mutatott rá a NEKH elnöke. Hangsúlyozta: "aggasztó helyzet (...), hogy az európa tanácsi normák (...) a mai helyzet szerint kisebbségpolitikai területen nem váltak még európai uniós normákká".

Zsigó Jenő, a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke, a Cigány Ház igazgatója a rendszereken átívelő cigánypolitika címmel tartott előadásában kifejtette azon elméletét, amely szerint: a mai magyar romapolitika alapjait még Mária Terézia rakta le.

Mint magyarázta: Mária Terézia úgy rendelkezett, hogy cigány nincs, újmagyar van. Ehhez hasonlóan a szocialista, majd a rendszerváltás után az új politikai rendszer is azt követi, hogy "cigányok Magyarországon nincsenek".

Zsigó Jenő szerint "mindent megtesznek azért, hogy Magyarországról a cigányügy kezelése, finanszírozása európai uniós szintérre kerüljön". Ezzel "évtizedeket veszít az ország, mert az EU nem fog és nem mozgósít ebbe az irányba komoly forrásokat" - jegyezte meg.

Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsman hivatalos külföldi tartózkodása miatt nem tudott részt venni a konferencián.