HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

OGY - romák kárpótlását vizsgáló bizottság - Mazsök-vezetők meghallgatása

betűméret csökkentése betűméret növelése
2004 December 01    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

A Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) képviselőit hallgatta meg a holokauszt roma áldozatainak nemzetközi és hazai kárpótlását vizsgáló országgyűlési bizottság szerdai ülésén, Budapesten.

Hirdetmény

A közalapítvány nem volt jogosult a kérelmek elbírálására, ellenőrzésére, az előkészítésben vett részt, és a kifizetéseket bonyolította le az államközi megállapodás alapján - hangsúlyozta Zoltai Gusztáv, a szervezet társelnöke.

Mint hozzátette, a Mazsök csupán felterjesztette a kérelmeket, majd az osztrák döntés alapján értesítette a kérelmezőket, és megkezdte a kifizetést.

Godó Lajos (MSZP) kérdésére elmondta, hogy a két ország 2000-ben írt alá megállapodást a kárpótlásról, amit magyar részről Visy Zsolt, a kulturális minisztérium akkori helyettes államtitkára írt alá.

Zoltai Gusztáv leszögezte, hogy nem zsidó, vagy roma kárpótlásról van szó, hanem az egykor Ausztriába kényszermunkára elhurcolt magyar állampolgárok kárpótlásáról, amelynek szabályait a vonatkozó osztrák törvény határozta meg, a közalapítványt is ez jelölte ki partnerszervezetnek.

A Mazsök összesen 16.445 kérelmet továbbított az Osztrák Megbékélési Alaphoz, ezek közül Ausztriában 8.800-at fogadtak el jogosnak, 37 millió euró összegben - mondta. Hozzátette: kétezer jogosnak ítélt igény egykori zsidó kényszermunkásokra vonatkozott, a többi romákra.

"Semmiféle adatbázisunk a romákról nincsen" - hangsúlyozta, hozzáfűzve: nagyon kevés a roma túlélő, hiszen a romák átlagéletkora nem éri el a 60 évet.

Zoltai Gusztáv megerősítette, hogy a rendőrség kérte tőlük a kárpótlással kapcsolatos teljes adatbázist, a kérést azonban megtagadta. Ezután az adatvédelmi biztoshoz fordultak, aki úgy foglalt állást: csak konkrét ügyekben, esetekben adhatnak ki neveket. Elmondta, hogy a zsidóságot illetően egyetlen esetben sem történt meg, hogy hamis igazolást adtak volna ki, ilyen ügyben megkeresést nem kaptak.

Zoltai Gusztáv kiemelte, hogy szervezetüket az államközi tárgyalásokba nem vonták be. Sessler György, a Munkaszolgálatosok Országos Egyesületének elnöke ugyanakkor elmondta, hogy képviselőik részt vettek a tárgyalásokon, figyelembe vették véleményüket.

Vályi Gyögy irodaigazgató Gusztos Péter (SZDSZ) társelnök kérdésére elmondta, hogy az igényléshez az Osztrák Megbékélési Alap formanyomtatványát sokszorosították, amelyet Ausztriában fordítottak le az egyezmény által érintett hat kelet-európai ország nyelvére.

Varga József (Fidesz) szerint a romák alacsony átlagéletkora miatt fel kellett volna tűnnie, hogy nem lehet 6.800 roma jogosult Magyarországon.

"Ennek az ügynek nincs gazdája" - jelentette ki az ülésen 14 pontból álló kérdéssort előterjesztő ellenzéki képviselő, hozzáfűzve: a teljes magyarországi cigányságot kellemetlen helyzetbe hozza, ha a történteket nem sikerül tisztázni.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM), az újbóli meghívás ellenére, nem képviseltette magát az ülésen.

Rubovszky György (Fidesz), a testület társelnöke elmondta, hogy a szervezet egyik magyarországi képviselője levélben azt közölte: nyilatkozni csak genfi központjuk illetékes, ezért a meghívót Genfbe továbbították.

A bizottság megkeresi az IOM magyarországi hivatalának első számú vezetőjét, akit meghív a következő ülésre - tette hozzá. A testület kezdeményezi továbbá Visy Zsolt egykori államtitkár meghallgatását.

A legutóbbi ülésen Polt Péter legfőbb ügyész elmondta, hogy a kárpótlással összefüggésbe hozható bűncselekmények miatt 13 ügyben folyik nyomozás. Négy ügyben történt meg a vádemelés és egy esetben ítélet is született: a kárpótlási kérelmet családtagként hamisító vádlottat a bíróság felmentette a csalás vádja alól, de magánokirat-hamisítás vétségében megállapította bűnösségét.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Augusztus   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulóján

  • Visszafogadta a Fidesz a cigányozó edelényi polgármestert

  • Farkas Flórián pofátlansága: folytatnia kell az elért sikerek megtartásáért…..

  • Kis Grófo képével cigányozott a szolnoki ellenzékCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt