2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Az OCÖ feloszlatását kezdeményezi a Roma Polgári Tömörülés
2004. 11. 29. 00:00

Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) nem teljesíti a vállalt feladatait, ezért a RPT kezdeményezi a szervezet feloszlatását - közölte Makai István, az RPT elnöke hétfőn budapesti sajtótájékoztatóján.

Az OCÖ-nek "feladatai, kötelességei vannak, és a jog úgy rendelkezik, amennyiben feladatait és kötelességeit, a szavazók akaratát nem teljesíti, alkotmányellenesen működik" - mondta Makai István. Hozzátette: a 4500 elektort levélben kérdezik meg arról, hogy egyetértenek-e az OCÖ feloszlatásról szóló kezdeményezéssel.

Amennyiben az elektorok többsége igennel válaszol, akkor a kezdeményezést " a belügyminiszteren keresztül a kormány, illetve az Országgyűlés elé terjesztjük" - közölte Makai István.

Az RPT vezetője szerint az OCÖ és vezetése nem teljesítette a 2002-ben vállalt feladatait. "Az Országos Cigány Önkormányzat mindent vagy semmi elvi alapon működik: mindent akar, de semmit nem teljesít" - fogalmazott.

Az OCÖ közgyűlése határozatképtelen, a szervezetnek nincs legitim elnöke és belső hatalmai harcok szabdalják a vezetést, ezért megkérdőjelezhető az OCÖ demokratikus működése - mondta Makai István.

AZ RPT vezetője hangsúlyozta: az OCÖ 2002-ben vállalta, de nem indította el a munkahelyteremtő programot és nem terjesztett a kormány elé a szociális ellátórendszer javítását szolgáló elképzelést. "Mind a mai napig nem indultak el a telepfelszámolások" - fűzte hozzá.

Makai István elmondta: az OCÖ székházának felújítása csak részlegesen kezdődött meg, a szervezet elnöke, Kolompár Orbán által előző év végén meghirdetett esélyegyenlőségi mozgalom pedig el sem indult.

Lázók Tibor, az RPT tagja szólt a december 5-i népszavazás kapcsán kialakított álláspontjukról. Véleményük szerint a kormány részéről - a kettős állampolgárság kérdése kapcsán - szociális félelemkeltés folyik.

"Most lehetősége van a hazának arra, hogy jó anyaként öleli magához a határon túli nemzetrészeket, vagy mostohaként végleg eltaszítja magától őket" - fogalmazott Lázók Tibor.

Mint elmondta, az RPT szerint meg kell tiltani a kórházak privatizációját; "le kell állítani, mert hárommillió szegény emberre nem szabad rászabadítani a (...) piaci alapokra épülő egészségügyi ellátást".