2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Hamarosan megnyílhat a roma múzeum
2004. 11. 10. 00:00

Kolompár Orbán szerint az országos roma múzeum és a cigány könyvtár jövő év márciusában nyithatja meg kapuit az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) Dohány utcai székházában.

"Azt látom, hogy jövő év (...) márciusától elkezdheti működését az országos roma múzeum és a roma könyvtár" - mondta Kolompár Orbán, akit az MTI egy napilapban megjelent cikk kapcsán keresett meg. Hozzátette: a két intézménynek az OCÖ Dohány utcai székházában kívánnak helyet adni.

Daróczi Ágnes a Népszabadságban arról írt szerdán, hogy szükség lenne egy országos cigány múzeum létrehozására. A Magyar Művelődési Intézet tudományos főmunkatársa az MTI-nek elmondta: a kisebbség létszámához méltó intézményt kell létrehozni, ez a magyar állam, valamint tudományos műhelyek feladata. A közös történelmet kell bemutatni, tudatosítani - hangsúlyozta Daróczi Ágnes.

Kolompár Orbán közölte: az OCÖ február 13-i, ózdi kihelyezett közgyűlésén négy intézmény, országos roma múzeum, roma könyvtár, roma népfőiskola és országos roma rádió létrehozásáról döntött. Véleménye szerint a cigány múzeum és a könyvtár létrehozása 15-20 millió forintba kerül.

A tárgyalások megkezdődtek, a szükséges pénz egy részét a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivataltól várják - mondta Kolompár Orbán, hozzátéve, kérik a kulturális tárca anyagi támogatását is. Közlése szerint az OCÖ e célra a saját költségvetéséből is elkülönít pénzt, a két héten belül kezdődő felújítási munkákra saját forrásból hétmillió forintot szánnak.

Az OCÖ elnöke szólt arról: a Magyar Művelődési Intézettel kötött megállapodás szerint az intézmény átad használatra egy körülbelül háromezer kötetes könyvtárat az önkormányzatnak, valamint megkapják 194 roma művész alkotását, amelyeket jelenleg az intézet raktáraiban tárolnak.