HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Hamarosan megnyílhat a roma múzeum

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  múzeum
2004 November 10    Forrás: Népszabadság


Ez a cikk archív

Kolompár Orbán szerint az országos roma múzeum és a cigány könyvtár jövő év márciusában nyithatja meg kapuit az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) Dohány utcai székházában; az OCÖ elnöke erről szerdán beszélt az MTI-nek.

Hirdetmény

"Azt látom, hogy jövő év (...) márciusától elkezdheti működését az országos roma múzeum és a roma könyvtár" - mondta Kolompár Orbán, akit az MTI egy napilapban megjelent cikk kapcsán keresett meg. Hozzátette: a két intézménynek az OCÖ Dohány utcai székházában kívánnak helyet adni.

Daróczi Ágnes a Népszabadságban arról írt szerdán, hogy szükség lenne egy országos cigány múzeum létrehozására. A Magyar Művelődési Intézet tudományos főmunkatársa az MTI-nek elmondta: a kisebbség létszámához méltó intézményt kell létrehozni, ez a magyar állam, valamint tudományos műhelyek feladata. A közös történelmet kell bemutatni, tudatosítani - hangsúlyozta Daróczi Ágnes.

Kolompár Orbán közölte: az OCÖ február 13-i, ózdi kihelyezett közgyűlésén négy intézmény, országos roma múzeum, roma könyvtár, roma népfőiskola és országos roma rádió létrehozásáról döntött. Véleménye szerint a cigány múzeum és a könyvtár létrehozása 15-20 millió forintba kerül.

A tárgyalások megkezdődtek, a szükséges pénz egy részét a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivataltól várják - mondta Kolompár Orbán, hozzátéve, kérik a kulturális tárca anyagi támogatását is. Közlése szerint az OCÖ e célra a saját költségvetéséből is elkülönít pénzt, a két héten belül kezdődő felújítási munkákra saját forrásból hétmillió forintot szánnak.

Az OCÖ elnöke szólt arról: a Magyar Művelődési Intézettel kötött megállapodás szerint az intézmény átad használatra egy körülbelül háromezer kötetes könyvtárat az önkormányzatnak, valamint megkapják 194 roma művész alkotását, amelyeket jelenleg az intézet raktáraiban tárolnak.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Ösztöndíj a cigány értelmiségért

  • A romák is a Fidesz-KDNP jelöltjeit fogják támogatni

  • Romagyilkosságok - Tíz éve történt a nagycsécsi támadás

  • A SOMNAKAJ NOVEMBERBEN UTOLJÁRA A NEMZETI SZÍNHÁZBAN

  • Ösztöndíj pályázat roma fiataloknakCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt