HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Letartóztatások roma kárpótlás ügyben

betűméret csökkentése betűméret növelése
2004 November 02    Forrás: RSK


Ez a cikk archív

A Győr Városi Bíróság letartóztatta H. Attilát, a győri Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökhelyettesét és B. Józsefet, a Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökét - közölte a Roma Sajtóközponttal Kis Imréné, a Győr-Moson Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Hirdetmény

A tizenegy gyanúsítottból így összesen hárman vannak előzetes letartóztatásban és további két személy ellen adtak ki - az egyikük ellen nemzetközi - elfogatóparancsot. A gyanúsítás szerint a letartóztatottak üzletszerűen elkövetett csalást és többrendbeli magánokirat-hamisítást követtek el. A gyanú szerint ismeretlenek jogosulatlanul vettek fel olyan összegeket, melyeket az Osztrák Kárpótlási Alap az Ausztriában kényszermunkát végzett magyarországi romáknak szánt, kárpótlásként.

 

A nyomozás csaknem egy éve, 2003. november 4-én indult. Kis Imréné a Roma Sajtóközpontnak azt is elmondta, hogy Győr-Moson-Sopron megyéből háromszáz fő adta be kárpótlási kérelmét, melyből kétszázötvenen már megkaptak összesen kétszázmillió forintot.

A gyanúsítás szerint a letartóztatottak üzletszerűen elkövetett csalást és többrendbeli magánokirat-hamisítást követtek el. A hamis tartalmú okiratok készítésében és felhasználásában haszonszerzés céljából többen segítséget nyújtottak. Olyan személyek is benyújtották kérelmüket, akik nem voltak kényszermunkán a mai Ausztria területén. Olyan személyek ellen is folyik nyomozás, akiket a rendőrség azzal gyanúsít, hogy az idős kérelmezőktől fenyegetéssel vagy megvesztegetéssel pénzt kényszerítettek ki, vagy idős emberek adatait megszerezve, esetenként számukra ismeretlen tartalmú papírokat aláíratva, nevükkel visszaélve megalapozatlan kérelmeket nyújtattak be. Bizonyos esetekben ezek az öregek nemhogy nem voltak kényszermunkán, de nem is voltak romák, sem zsidók.

A rendőrség azt követően kezdett el nyomozni, hogy a telefontanún érkezett állampolgári bejelentés szerint ismeretlenek jogosulatlanul vettek fel olyan összegeket, melyeket az Osztrák Kárpótlási Alap az Ausztriában kényszermunkát végzett magyarországi romáknak szánt, kárpótlásként.

Az Osztrák Megbékélési Alap mindazoknak a személyeknek, vagy örököseiknek részére, akik a nemzetiszocialista rendszer áldozataként a mai Ausztria területén kényszer- vagy rabszolgamunkát végeztek kárpótlást állapított meg. A sok ezer kárpótlási kérelem átvizsgálása után az alap megállapította, hogy nagyon sok esetben hiányos, a kérdőív kérdéseire részleges vagy elégtelen válaszokat tartalmazó kérelmet kaptak. Ez azzal a következménnyel járt, hogy az Osztrák Megbékélési Alap nem fizethette ki ezeknek az igénylőknek a kárpótlást, hanem kérte a Magyarországi Zsidó örökség Közalapítványt (MAZSÖK) az Osztrák Megbékélési Alap partnerszervezetét, hogy újíttassa meg a kérelmeket.

A magyar rendőrség illetékes szervei is megkeresték az Osztrák Megbékélési Alapot és a Mazsök-öt, és tájékoztatták őket arról, hogy az osztrák kárpótlással összefüggésben üzletszerűen és nagyobb értékre elkövetett csalás, okirat hamisítás bűntette, illetve annak kísérletének megalapozott gyanúja miatt több személy ellen folyik nyomozás és eljárás.
HÁTTÉR

Mint a Roma Sajtóközpont korábban beszámolt róla: Győrben egy embert letartóztattak, és további két fő ellen adtak ki elfogatóparancsot a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság. A megyében állampolgári bejelentésre kezdődött a vizsgálat, melynek célja annak tisztázása, hogy jogosultak voltak-e a felvevők az Osztrák Alaptól kapott eddigi összesen százmillió forintra.

A Győri Cigány Kisebbségi Önkormányzat (CKÖ) elnök-helyettese, Horváth Attila 2004 októberében azt nyilatkozta a Roma Sajtóközpontnak: a roma kárpótlással kapcsolatos vizsgálatok kapcsán azt sérelmezi, hogy a rendőrség olyan romákat is kihallgat, akiknek az Osztrák Megbékélési Alap már megítélte, és ki is fizette a kárpótlást. Horváth elmondása szerint a kihallgatások után "az öregek reszketve jöttek ki a rendőrségről, azt hitték, hogy megint elviszik őket".

A megyei rendőr-főkapitányságoktól kapott információk alapján a Roma Sajtközpont adatai szerint

Veszprém megyében nem roma idős embereket kerestek meg a meggazdagodni vágyó csalók. Lakásukon keresték meg az öregeket, és a Mazsök-től kapott üres nyomtatványokat írattak velük alá. A csalók a hitelesítésről és arról is gondoskodtak, hogy az érkező pénzeknek számlát nyissanak. A nyugdíjasok a fejenkénti egymillió-háromszázezer forintból százezret kaptak, a többit "ügyintézési díjként és ügyvédi költségként a szélhámosok zsebre tették". A megyében folyik a nyomozás; egyre több sértett jelentkezik.

A Zala Megyei Főügyészség rendőrségi feljelentésre vizsgálja a megyében történt roma kárpótlás körülményeit és visszaéléseket. A gyanúsítottak között vannak polgármesterek, ügyvédek, cigány kisebbségi önkormányzati képviselők, akik az idős emberek jóhiszeműségét kihasználva akartak pénzhez jutni. A gyanúsítottak csoportokban dolgoztak az okirat-hamisításon. A megtévesztett idős embereknek mindössze alá kellett írniuk az üres nyomtatványokat. A megyében folyik a nyomozás; egyre több sértett jelentkezik.

Fehér megyében is állampolgári bejelentésre indult a nyomozás, mert gyanút fogott egy idős ember hozzátartozója. A megyében folyik a nyomozás; egyre több sértett jelentkezik.

Békés megyében az öregek személyi igazolványmásolatára volt mindössze szükség, ott több esetben alá sem kellett írni, hiszen egy igazolvány fénymásolatért több ezer forintot kaptak az öregek. Itt a szigorítás előtt szedhették meg magukat a csalók, hiszen ekkor még könnyebben odaítélte az alap a pénzeket. A megyében folyik a nyomozás; egyre több sértett jelentkezik.

Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Augusztus   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulóján

  • Visszafogadta a Fidesz a cigányozó edelényi polgármestert

  • Farkas Flórián pofátlansága: folytatnia kell az elért sikerek megtartásáért…..

  • Kis Grófo képével cigányozott a szolnoki ellenzékCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt